Minister Donner presenteert informatiekaart `Arbeid en uitbuiting`

Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vandaag tijdens een conferentie over mensenhandel en uitbuiting in Utrecht de informatiekaart ‘Arbeid en uitbuiting’ gepresenteerd. De kaart is bedoeld voor mogelijke slachtoffers van uitbuiting en voor hulpverleners.

Donner wees er bij de presentatie op dat de aanpak van uitbuiting van werknemers hoge prioriteit heeft. De Arbeidsinspectie is er alert op en het is een speerpunt van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst. Volgens Donner is het ook belangrijk dat mogelijke slachtoffers en hulpverleners zich bewust worden van het feit dat uitbuiting in Nederland kan voorkomen. Slachtoffers, die vaak gedwongen zijn om naar Nederland te gaan, weten niet waarop zij recht hebben en kunnen niet beoordelen of sprake is van uitbuiting.

Op de kaart staan voorbeelden van uitbuiting. Aan de hand hiervan kunnen mensen beoordelen of zij zelf mogelijk worden uitgebuit. Ook staat er op de informatiekaart waar en hoe hulpinstanties bereikbaar zijn. Hulpverleners kunnen de kaart uitreiken aan mensen die mogelijk slachtoffer zijn van uitbuiting. Bovendien maakt de kaart de hulpverleners zelf alert op signalen van uitbuiting.

De informatiekaart is al beschikbaar in het Nederlands en Engels. Binnenkort verschijnen ook uitgaven in het Duits, Frans, Spaans, Portugees, Bulgaars, Roemeens, Pools, Russisch, Hongaars, Chinees en Tagalog (Filipijnen). De kaart wordt verspreid naar onder meer alle gemeenten, hulpinstanties en niet-gouvernementele organisaties. De kaart is ook te downloaden via www.postbus51.nl