Oplossing gezocht voor gespecialiseerde kinderverblijven

Ernstig zieke of stervende kinderen moeten, net als chronisch zieke en gehandicapten kinderen, de zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben. VWS zoekt samen met betrokken partijen naar een structurele oplossing om de continuïteit van deze zorg te waarborgen.

Gevelsteen van het Lindenhofje. Foto: Jim Forest

VWS heeft hiervoor op de korte termijn maatregelen genomen. Met Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is afgesproken dat de zorgkantoren zullen voorkomen dat de continuïteit van de noodzakelijke zorg in het gedrang komt. Die afspraken worden volgende week officieel bekrachtigd.

Uitgenodigd

Om tot een structurele oplossing voor de lange termijn te komen, zijn het CIZ, ZN en de gespecialiseerde kinderverblijven, zoals kinderhospices en medisch kinderdagverblijven, uitgenodigd bij VWS. Ook kinderhospice het Lindenhofje in Amsterdam is van harte welkom om hieraan deel te nemen.

Geen AWBZ-zorg

In 2007 heeft nadere duiding in CIZ-beleidsregels plaatsgevonden, waardoor duidelijk werd dat de zogenaamde ziekenhuisverplaatste zorg of medisch-specialistische verpleging geen deel uitmaakt van de AWBZ-indicaties. Dit is in beginsel ook juist omdat het overwegend om curatieve zorg gaat en niet om AWBZ-zorg. Deze duiding is echter wél vormgegeven in de aanspraken en indicatiestelling, maar niet in bekostiging en declaratie waardoor een ‘witte vlek’ in het systeem is ontstaan die moet worden opgelost.