Afghaanse militairen delen uit

Afghaanse militairen van de Afghan National Army (ANA) stelden vandaag hulpgoederen beschikbaar in Tarin Kowt. Het was de eerste keer dat de militairen zelf goederen uitdeelden aan de bevolking.

Onder toeziend oog van het Operational Military Liaison Team (OMLT) namen de inwoners uit handen van de militairen lakens, vesten en schoenen mee. ‘De ANA deed het zeer goed’, beaamt de betrokken eerste luitenant, mentor verkenningen OMLT. ‘De opkomst was hoog: er waren ook veel meer vrouwen en kinderen dan verwacht.’

Goede beurt

Amerikaanse instanties stelden de goederen beschikbaar aan de troepen uit de Verenigde Staten in Tarin Kowt. Het OMLT kreeg de vraag of zij de hulpmiddelen konden verstrekken aan de bevolking. ‘Door de ANA de lakens en kleren te laten uitdelen, krijgen deze hulpacties een “Afghan Face”. Zo maken de Afghaanse militairen een goede beurt richting de bevolking’, aldus de eerste luitenant. Op de langere termijn staan nog meer van zulke projecten op het programma.

Het OMLT begeleidt en leidt Afghaanse militairen op voor de Afghan National Army. Het Team bestaat uit Nederlandse, Franse, Australische en Amerikaanse militairen.