Antwoorden op kamervragen van Leijten over wachtlijsten voor verpleeghuizen

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2910427

16 februari 2009

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over wachtlijsten voor verpleeghuizen (2009Z01434/2080910960).

Vraag 1

Wat is uw reactie op het nieuws dat in Heerlen mensen niet meer geopereerd kunnen worden omdat er sprake is van verkeerde bedden problematiek? 1)

Antwoord 1

Dit is een ongewenste situatie. In de regio worden daarom activiteiten ontplooid om deze problematiek te verlichten.

Vraag 2

Welke acties heeft het zorgkantoor in de desbetreffende regio ondernomen om er voor te zorgen dat mensen hun recht op zorg verzilverd zien?

Antwoord 2

Het zorgkantoor Zuid-Limburg heeft mij uitgebreid geïnformeerd over deze situatie. Al geruime tijd is het zorgkantoor in overleg met het Atrium MC. Dit heeft er toe geleid dat in 2008 en 2009 60 tijdelijke verpleeghuisbedden zijn gefinancierd. Daarnaast zijn in januari 2009 30 bedden structureel ingezet en 36 bedden tijdelijk beschikbaar gesteld. Het komende jaar zal de verpleeghuiscapaciteit met 104 plaatsen toenemen. Gezien de activiteiten die in gang zijn gezet, is het zorgkantoor verbaasd over de wijze van acteren van het Atrium MC.

Vraag 3

Erkent u dat mensen die in een ziekenhuis moeten blijven omdat er geen plaats is in een verpleeghuis niet de zorg krijgen waar ze recht op hebben? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord 3

Zoals ik in het antwoord op vraag 1 heb aangegeven is het ongewenst indien cliënten te lang in een ziekenhuis moeten verblijven. Ook in het ziekenhuis worden deze cliënten echter met zorg omringd.

Vraag 4

Hoeveel mensen liggen op dit moment in Nederland onterecht in een ziekenhuis omdat er geen plaats is in een verpleeghuis?

Antwoord 4

Er wordt geen landelijke registratie bijgehouden van het aantal cliënten in ziekenhuizen dat wacht op een plaats in een verpleeghuis. Het is aan het zorgkantoor om regionaal in te spelen op de situatie en te zorgen dat voldoende verpleeghuiscapaciteit beschikbaar is.

Vraag 5

Hoe en door wie wordt de zorg, veroorzaakt door verkeerde bedden-problematiek, betaald?

Antwoord 5

Rekening houdend met een overgangsperiode wordt nadat de behandeling is afgerond en sprake is van een AWBZ-indicatie voor verpleeghuiszorg, aan het ziekenhuis vanuit de AWBZ een vergoeding van de kosten geboden vergelijkbaar met het verpleeghuistarief.

Vraag 6

Wat zijn de extra kosten van deze problematiek voor de gehele zorg?

Antwoord 6

Omdat de kosten ook worden vergoed vanuit de AWBZ tegen een vergelijkbaar tarief, is er geen groot verschil tussen de zorgkosten die worden vergoed aan het ziekenhuis of aan het verpleeghuis. Voor de hele zorg is daarom geen sprake van extra kosten.

Vraag 7

Welke maatregelen gaat u treffen om deze problematiek op te lossen?

Antwoord 7

In mijn antwoord op vraag 2 ben ik uitgebreid ingegaan op de maatregelen die nu worden getroffen om de problematiek op te lossen.

1) www.zorgvisie.nl, 22 januari 2009: “Atrium MC sluit ok's wegens tekort verpleeghuisbedden”

Toelichting: deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van de leden Agema en Wilders (beiden PVV), ingezonden 29 januari 2009, (vraagnummer 2009Z01433 / 2080910950).