Minder toezichtslast en meer effect

Werkbezoek Rotterdam

In het programma Vernieuwing Toezicht staat vertrouwen centraal. Het bedrijfsleven moet minder last ondervinden van inspecties. Waar mogelijk werken de inspecties onderling samen. Daarnaast wordt er meer gewerkt met risicoanalyses zodat bedrijven die de zaak op orde hebben minder gecontroleerd worden en de inspecties plaatsvinden waar dat ook nodig is. Samenwerking en ontkokering vormen ook een speerpunt in het programma Vernieuwing Rijksdienst. Minister Ter Horst liet zich op 16 februari informeren over de aanpak in de haven van Rotterdam, waar met name de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW)en de douane nauw samenwerken.

De douane is primair een handhaver van belastingwetten en heeft zelf geen inspectietaak. Maar de douane coördineert nu de controles op scheepsladingen in de haven. De inspecties en de zeehavenpolitie sluiten zich daarbij aan. Dat voorkomt nodeloos los van elkaar staande controles op goederen van buiten de EU. De douane en de IVW vervullen als het ware de rol van de huisarts; zodra specialistische kennis nodig is wordt de desbetreffende inspectie ingeschakeld.

De toezichthouders hebben gezamenlijk risico-inschattingen gemaakt. Aan de hand van profielen (om welke stoffen gaat het, uit welk land zijn ze afkomstig, van welk bedrijf?) wordt het risico bepaald van een bepaalde lading. Zo kan gericht worden geïnspecteerd: want maar een zeer beperkt deel van de 10 miljoen containers, die jaarlijks de haven van Rotterdam passeren, kan daadwerkelijk aan een controle worden onderworpen.