Aftrap campagne 'veilige, zuinige, stille banden'

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Beste mensen,

Verbetering hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn. Verbetering zit ‘m soms ook in kleine zaken. In een nieuwe band bijvoorbeeld. Er zijn al tijden banden op de markt die drie vliegen in één klap slaan. Met zo’n band rijdt je veiliger, je rijdt zuiniger en je rijdt stiller. Wij – overheid en bedrijfsleven - slaan dan ook graag de handen ineen om deze banden beter onder de aandacht van het publiek te brengen.

We vragen niet van de mensen dat ze per direct naar de garage gaan. Nee, het gaan om welke band de consument koopt op het moment dat de oude banden aan vervanging toe zijn.

Als het hele Nederlandse wagenpark op deze nieuwe duurzame banden rijdt, scheelt dat twee decibel lawaai. Dat klinkt misschien niet als erg veel, twee decibel. Maar dat scheelt een slok op een borrel. De verhoging van geluidschermen met een halve tot een hele meter kan achterwege blijven, terwijl ze tóch de groei in autoverkeer opvangen. Daarmee zijn de kosten lager en het maakt ook nogal wat uit voor de mensen die er tegenaan kijken.

Bovendien zijn de besparingen enorm, als iedereen aan de nieuwe band gaat. Ten eerste scheelt het miljoenen liters brandstof. En als het aantal auto’s met Nieuwe Banden per jaar met vijf procent toeneemt, dan is dat over een periode van vijf jaar een vermindering ongeveer twee kiloton aan CO2-emissie. De nieuwe band levert op die manier dus een wezenlijke bijdrage een leefbaardheid en milieu.

Wat we verder onder de aandacht van de mensen gaan brengen, is ‘let op uw bandenspanning’. Weinig mensen lukt het om de banden regelmatig te controleren: de helft van de auto’s rijdt op ‘onderspanning’.

Het is net als bij de fiets, met te zachte banden trap je gewoon twee keer zo hard. In de auto betekent dat je meer slingert en het rijden minder veilig is. Door de bandenspanning op peil te houden, rij je ook nog eens zuiniger. Dat scheelt, ook nu de benzineprijs weer wat lager is, in de portemonnee.

In het Engels kennen ze de uitdrukking ‘put your money where your mouth is’. Nu, dat gaan we bij Verkeer en Waterstaat doen. Ook het wagenpark van het ministerie zal aan de veilige, schone en zuinige banden gaan. Niet in één keer, maar volgens natuurlijk verloop. Maar dat betekent toch dat over enkele jaren alle banden zijn vervangen.

De consument die wil weten wélke band hij dan precies moet kopen, krijgt geen voorkeursvariant van ons. Het gaat niet om één bepaald type, niet om één bepaald merk. Er zijn gelukkig al vele fabrikanten die banden hebben die aan de criteria voldoen. Op de website www.kiesdenieuweband.nl kan de autobezitter vanaf begin april precies zien welke banden veilig, zuinig en stil zijn en welke dus een goede keus zijn.

Ik vind het fantastisch om al die partijen hier bij elkaar te hebben. In het bijzonder ook de grote leasemaatschappijen. U gaat net als VenW uw eigen wagenpark van De Nieuwe Band voorzien. Daarmee geven we volgens mij een hele mooie voorzet voor de rest van Nederland.

De nieuwe band is een kleine stap op weg naar een beter milieu en een betere leefbaarheid, maar wel een wezenlijke stap. Ik zet zo dan ook van harte mijn handtekening op dat grote bord en als u de uwe er bij zet krijgen wij de nieuwe band wel aan het rollen!