Antwoord op brief van MKB Nederland over het rapport 'Focus op een zelfstandige toekomst van jongeren in jeugdzorginstellingen'

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DJenG/AJG-2909729

18 februari 2009

Geachte voorzitter,
Hierbij geef ik antwoord op uw verzoek om te reageren op de brief van MKB Nederland over het rapport ‘Focus op een zelfstandige toekomst van jongeren in jeugdzorginstellingen’.

Op 4 december 2008 heb ik dit rapport in ontvangst mogen nemen van de voorzitter van MKB Nederland, de heer Hermans, en de voorzitter van de MOgroep, de heer Kamps. In mijn reactie heb ik laten weten verheugd te zijn met het initiatief van beide brancheorganisaties, bedrijfsleven en jeugdzorg, om de handen ineen te slaan en kwetsbare jongeren te helpen om een goede overstap te maken van school naar werk.

Het onderzoek gaat over hoe we jongeren uit de jeugdzorg goed kunnen voorbereiden op hun toekomst. Het gaat over de overstap van school naar werk, waarbij deze jongeren hulp goed kunnen gebruiken. MKB Nederland en de MOgroep hebben daarom voorgesteld een pilot in te richten, waar twee jeugdzorginstellingen in Amsterdam aan willen meewerken.

De hulp vanuit de jeugdzorg kan aan kracht toenemen als er op dat moment al met jongeren wordt meegedacht over de toekomst. De directe arbeidsbemiddeling ligt dan nog steeds bij anderen en scholen houden de verantwoordelijkheid leerlingen terug naar school te begeleiden of naar de arbeidsmarkt als zij uitvallen. De jeugdzorg kan hierop aanvullend werken, voor die jongeren die extra begeleiding nodig hebben. Daarom ben ik met MKB Nederland en de MOgroep in overleg hoe de pilot het beste kan worden vomgegeven en hoe ik dit project financieel kan ondersteunen.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,
de minister voor Jeugd en Gezin,

mr. A. Rouvoet