Financieel vertaling Landelijk referentiekader ambulancezorg 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-EKZ-2905524

18 februari 2009

Geachte voorzitter,

Bij brief van 8 juli 2008 met het kenmerk CZ-EKZ-2860907 heb ik u medegedeeld dat de financiële vertaling van het Landelijk referentiekader spreiding en beschikbaarheid ambulancezorg 2008 was vertraagd. Reden hiervoor was dat de ambulancesector te kennen had gegeven een andere systematiek te willen hanteren in de berekening dan in 2004. De financiële consequenties, van de door de ambulancesector voorgestelde systematiek, vond ik echter derhalve fors dat ik de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heb gevraagd hier kritisch naar te kijken.

De NZa heeft vervolgens in samenspraak met de ambulancesector en de zorgverzekeraars een aantal scenario’s uitgewerkt. Een van deze scenario's heeft geleid tot een, voor alle partijen, realistische vertaling van het referentiekader. Hiervoor is wel een behoorlijke uitbreiding van het macrokader ambulancezorg nodig, volgens de NZa-berekening structureel ongeveer 25 mln. euro.

Ik heb naar aanleiding van deze berekening besloten om het macrokader ambulancezorg gefaseerd te verhogen, te beginnen met 12 mln. euro in 2009 en vanaf 2010 structureel met 18 mln. euro. Het is naar mijn mening én die van de sector niet realistisch te verwachten dat het lukt om in één jaar al deze extra capaciteit te werven. Het betreft hier immers schaars personeel waarvan het tijd kost om ze te werven en /of op te leiden. Vandaar deze fasering.

Verder heb ik de ambulancesector medegedeeld dat ik de NZa een opdracht zal geven om in 2009 een doelmatigheidsonderzoek uit te voeren binnen de sector. Ik acht een dergelijk onderzoek nodig omdat ik aanwijzingen heb dat in het huidige bekostigingssysteem prikkels zitten die kunnen leiden tot ondoelmatigheid.

Ik zal u informeren over de voortgang van dit onderzoek.

Hoogachtend,
de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

dr. A. Klink