Afrika-ervaring voor luchtmobiele militairen

Ruim 40 militairen van de Luchtmobiele Brigade hebben als onderdeel van een Belgisch-Beninse Battlegroup (BG) uiteenlopende vaardigheden getraind in het West-Afrikaanse kustland Benin. In de streek Dassa wisselen savanne en jungle elkaar af. De in totaal 750 deelnemende militairen hebben de afgelopen weken uitgebreid kunnen trainen in dit uitdagende landschap.

De Nederlandse militairen waren samen met Beninse collega´s geïntegreerd in het Belgische 2 Bataljon Paracommando. De Nederlandse pathfinders vormden 1 van de in totaal 3 pathfinderteams. Deze zogenoemde pathfinders gaan vooruit om de drop-zone veilig te stellen, zodat de helikopter de luchtmobiele militairen veilig kan afzetten.
Tijdens de eindoefening werden de luchtmobielers niet ingezet bij grote acties, maar vooral voor patrouilles en beveiligingstaken. Toch was de commandant BG, luitenant-kolonel Christophe Closset, erg tevreden over de samenwerking in Benin. “Helaas was de tijd te kort om goed gebruik te maken van jullie Afghanistan-ervaring en heb ik jullie misschien niet altijd optimaal benut, maar daar ik hoop daar tijdens een volgende oefening op terug te komen. Toch vind ik dat deze oefening voor beide zijden erg nuttig is geweest en waren jullie van grote waarde voor deze BG.”

Ideaal

De Nederlandse deelname aan Dassa 09 dient meerdere doelen. De samenwerking met militairen van verschillende nationaliteiten sluit goed aan bij de belangrijke doelstelling van toenemende internationale samenwerking. Hoewel op dit moment de focus nog op de missie in Uruzgan ligt, traint de landmacht voor elke vorm van expiditionair optreden, ook in mogelijk toekomstige inzetgebieden zoals Afrika. Het afwisselende landschap van Dassa biedt de ideale gelegenheid tot het opdoen van ‘Afrika-ervaring’.

Volledig inzetbaar

De derde en voor de Luchtmobiele Brigade belangrijkste reden betreft de zogenoemde Operationele Gereedheidsstatus (OGS). Tijdens de grote brigadeoefening Joint African Lion in 2012 in Senegal moet 11 Luchtmobiele Brigade bewijzen nog altijd aan de OGS ‘volledig inzetbaar’ te voldoen. Is de Luchtmobiele Brigade met andere woorden nog in staat om alle operaties uit te voeren waarvoor de brigade wordt opgeleid. De klimaatomstandigheden zijn in Dassa vergelijkbaar met die in Senegal en zodoende vormt de training een prima voorbereidingsoefening.

Lesgeven

De weken voorafgaand aan de eindoefening hebben een aantal luchtmobiele instructeurs lesgegeven aan hun Beninse collega´s. Daarbij zijn hen verschillende vaardigheden bijgebracht, zoals het patrouilleren onder verschillende omstandigheden en het bezetten van een observatiepost. Detachementcommandant, kapitein Jordi van Brakel-Nunes, was een van de instructeurs: “Vooraf had ik geen idee van het niveau dat ik moest verwachten, maar het niveau viel me lang niet tegen. Je ziet wel dat ze hier anders omgaan met gezagsverhoudingen. Alle verantwoordelijkheid wordt bij een pelotonscommandant gelegd en deze laat niets over aan zijn onderofficieren en manschappen. Naast militaire vaardigheden hebben we ook over dit soort zaken ervaring uitgewisseld.”

Uiteenlopend

De Nederlandse eenheden hebben onder klimatologische zware omstandigheden in een gevarieerde omgeving uiteenlopende vaardigheden kunnen oefenen. Van patrouille lopen tot het doen van een stormlanding, een paradropping, survivalles op het Afrikaanse continent, een klimprogramma, en het uitvoeren van een 'hostage rescue'. Dassa 09 werd afgesloten met een defilé door de plaats Dassa waarin naast organisatoren België en Benin, ook Nederland, Togo en Niger met militairen vertegenwoordigd waren. Onder luid applaus van de bevolking brachten de eenheden de groet aan richting de tribune met prominente genodigden als de Defensieministers van België en Benin.