Effectievere bestrijding onderwijsachterstanden

Staatssecretaris Dijksma gaat de bestrijding van onderwijsachterstanden effectiever aanpakken.

Vanaf volgend schooljaar krijgen basisscholen die dat het hardste nodig hebben meer geld om onderwijsachterstanden weg te werken. Dat komt door een verbetering van de regeling die het geld voor de bestrijding van onderwijsachterstanden verdeelt, de gewichtenregeling. Basisscholen in gebieden met veel uitkeringen en lage inkomens krijgen een extra bedrag voor leerlingen waarvan de ouders laagopgeleid zijn. Ook stelt staatssecretaris Dijksma scholen en gemeenten in staat experimenten uit te voeren om de leertijd uit te breiden.

Leertijdexperimenten
Het verlengen van de schooltijd heeft positieve effecten op de leerprestaties van achterstandsleerlingen. Dat blijkt onder meer uit een advies dat de Onderwijsraad onlangs publiceerde. Staatssecretaris Dijksma trekt nu 15 miljoen euro uit voor vrijwillige experimenten met de uitbreiding van leertijd voor kinderen met onderwijsachterstanden. Het geld kan door scholen ingezet worden voor onder meer bijspijkeruren, verlengde schooldagen, weekendscholen en de zomerschool.

Verbetering gewichtenregeling
Het onderwijsbeleid van het kabinet is erop gericht om het talent van ieder kind maximaal te ontwikkelen. Staatssecretaris Dijksma investeert daarom fors in de gewichtenregeling. Om ervoor te zorgen dat het geld terecht komt bij die kinderen die dat het hardste nodig hebben, wordt de gewichtenregeling verbeterd. Scholen in zogenaamde impulsgebieden, gebieden met veel uitkeringen en lage inkomens, krijgen vanaf volgend schooljaar een extra bedrag voor leerlingen waarvan de ouders laagopgeleid zijn.

Herverdeling
Het kabinet maakte aan het begin van de regeerperiode bekend dat 70 miljoen euro extra vrij komt voor onderwijs aan achterstandsleerlingen. Veel basisscholen in de steden Amsterdam, Den Haag, Utrecht en de provincies Groningen, Drenthe, Limburg en Overijssel gaan er fors op voorruit. De G4 ontvangt in totaal 9 miljoen euro meer, de G27 18 miljoen. Maar ook kleinere gemeenten als Stadskanaal, Landgraaf en Emmen gaan er fors op vooruit. Scholen kunnen achterstandengeld onder meer besteden aan kleinere klassen, remedial teachers, extra methoden of andere vormen van extra intensieve begeleiding. Door daling van het leerlingaantal en stijging van het opleidingsniveau van ouders zijn er ook gebieden waar minder geld naar toe gaat. Deze gebieden worden de komende jaren ruim gecompenseerd zodat zij kunnen anticiperen op de nieuwe situatie. Voorbeelden zijn Rotterdam en Almere, steden die traditioneel veel gewichtengeld ontvangen. Ook zoekt staatssecretaris Dijksma nadrukkelijk de samenwerking met deze steden voor de eertijdexperimenten waarvoor zij 15 miljoen euro beschikbaar stelt.