Gerestaureerde Gedekte Gemeenschapsweg weer begaanbaar

Met een knal opende minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de Gedekte Gemeenschapsweg bij Houten. Zij schoot voor de openingshandeling een kanon af. Zo werd de Gemeenschapsweg in de stijl van 100 jaar geleden geopend.

De Gedekte Gemeenschapsweg ligt bij fort Honswijk dat deeluitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

"Het is gelukt deze weg weer begaanbaar te maken. Het is weer die verbindende schakel tussen Fort Honswijk, Lunet aan de Snel en de Korte Uitweg.En wat ook zo mooi is, is dat niet alleen de Gedekte weg,maar ook de ernaast gelegen wal is gerestaureerd en het inundatiekanaal is uitgediept", aldus Verburg.

De Gedekte Gemeenschapsweg is gerestaureerd en geheel in oude stijl hersteld. Het is een bijzonder en uniek project, omdat dit de enige gave overgebleven Gedekte gemeenschapsweg is van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De weg is aangelegd in de periode 1874 - 1879. Het bood een veilige weg voor militairen. De weg werd 'gedekt' door een aarden wal, waardoor de militairen zich in dekking van het ene naar het andere verdedigingswerk konden verplaatsen.

Begerige ogen

De minister sprak haar zorgen uit over de begerige ogen die op het Hollandse Waterlinielandschap worden geworpen: "Ik bedoel daarmee dat tot voor kort het Hollandse waterlinielandschap zich volkomen ongestoord en afgeschermd van de rest van Nederland kon ontwikkelen. Want iedereen wist: van dat landschap, van die terreinen blijf je af. Die beschermde status - onderde vleugels van het ministerie van Defensie - is nu niet meer."

"Wat we wel moeten doen, wat ik als verantwoordelijk politicus en bestuurder moet doen, is de vele conflicterende belangen met heel veel ambities in ons kleine en dichtbevolkte land zorgvuldig tegen elkaar afwegen. En de belangen van natuur, landschap en recreatie moeten in dit geval naar mijn mening zeer zwaar tellen." Daarom wil de minister met alle betrokkenen om de tafel gaan zitten om te blijven proberen om de kenmerken en waarden van de Nieuwe Hollandse Waterlinie te behouden voor het nageslacht.

"Dit gaat niet alleen om ons historisch besef, om regionale identiteit en om ons cultureel erfgoed. Het gaat ook om groene longen voor de Randstad, om meer en beter toegankelijk groen rondom de steden en om het werken aan een klimaatbestendig Nederland", aldus Verburg.