Nieuwe Postbus 51-spot voor inburgering

Iedereen die in Nederland woont, moet de Nederlandse taal leren. De taal is belangrijk voor het goed opvoeden van je kinderen, voor het vinden of behouden van een baan, voor contacten met andere ouders, een arts of met buurtbewoners. In een nieuwe Postbus 51-spot spreekt het Rijk mensen aan zelf de handschoen op te pakken en de Nederlandse taal te leren.

Minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie presenteerde de nieuwe tv-spot donderdag 19 februari in de Tweede Kamer in Den Haag.

De tv-spot laat zien dat je in dagelijkse situaties de Nederlandse taal nodig hebt. In het echte leven bestaat er tenslotte geen ondertiteling. 'Inburgeren is niet vrijblijvend', aldus minister Van der Laan. Door in te burgeren verbeter je je toekomst en die van je kinderen. 'Een kind dat pas op zijn vierde voor het eerst Nederlands hoort op school, begint met een enorme taalachterstand. Dat is niet goed. Wie zich niet in begrijpelijk Nederlands kan uitdrukken, moet ook niet verbaasd zijn als hij niet wordt begrepen'.

Vanaf 23 februari is de tv-spot een maand lang te zien op de publieke en commerciële televisiezenders. Vanaf 28 februari volgen spots op diverse radiozenders en advertenties in kranten. De spot maakt deel uit van de in 2007 gestarte meerjarige campagne "De Nederlandse taal verbindt ons allemaal".

Het kabinet heeft recent extra maatregelen genomen om de inburgering vlot te trekken. Eind vorig jaar bleek de in- en uitvoering van de Wet inburgering complex. Een andere belangrijke oorzaak is dat een grote groep mensen niet verplicht is een inburgeringstraject te volgen, de zogenoemde vrijwillige inburgeraars.
Gelet op de achterblijvende deelname aan de inburgeringscursussen doet minister Van der Laan in de nieuwe campagne een dringend beroep op iedereen om de Nederlandse taal te leren.

Zie ook: