Periodiek overzicht Afghanistan (Video)

Minister-president Jan Peter Balkenende en staatssecretaris van Defensie Jack de Vries hebben een bezoek gebracht aan Afghanistan. Op Kandahar Air Field spraken zij met generaal Mart de Kruif, commandant Regional Command South, en met daar gelegerde militairen.

Na Kandahar vlogen de bewindslieden door naar Uruzgan, waar ze een ontmoeting hadden met Nederlandse eenheden op de vooruitgeschoven patrouillebasis Coyote, Deh Rawod en Kamp Holland. De laatste dag van het bezoek was ingeruimd voor een ontmoeting met de Afghaanse president Hamid Karzai in Kabul. In een toespraak prees de premier het keiharde werk dat in Afghanistan wordt verzet, en noemde hij de militairen “de helden van deze tijd”.

Samenwerking

Een van de missiespeerpunten is het trainen van en de samenwerking met het Afghaanse leger en politie. Bekijk de bijgevoegde video voor een impressie van deze samenwerking.

Nederlandse militairen werken op verschillende gebieden samen met de militairen van de Afghan National Army.

Health Training Center

Het eerste Health Training Centre in Uruzgan is een feit. In de openingsweek startten de trainingen voor Afghanen die bezig zijn met een opleiding tot gezondheidsmedewerker. In het centrum worden cursisten onder meer tot arts, verpleegkundige en vroedvrouw opgeleid. De trainingen worden 3 tot 4 keer per maand gegeven door Afghanen die meer dan vier jaar werkzaam zijn in de gezondheidszorg. De klassen bestaan uit tien tot vijftig personen, waarbij vrouwen les krijgen in een apart lokaal. Na het voltooien van de training kunnen de geslaagden aan de slag in de verschillende gezondheidscentra in Uruzgan.

Hulpgoederen

Afghaanse militairen van de Afghan National Army (ANA) hebben in Tarin Kowt hulpgoederen uitgedeeld. Het was de eerste keer dat de Afghaanse militairen zelf goederen uitdeelden onder de bevolking. Onder toeziend oog van het Operational Mentor Liaison Team (OMLT) namen de inwoners lakens, vesten en schoenen aan. “De ANA deed het zeer goed”, vertelt eerste luitenant Jan, OMLT. “De opkomst was hoog, er waren vooral veel meer vrouwen en kinderen dan verwacht.” Via Amerikaanse instanties, die de goederen beschikbaar heeft gesteld, kwam bij het OMLT de vraag terecht of zij de hulpmiddelen bij de bevolking konden krijgen. “Door de ANA de lakens en kleren te laten uitdelen, krijgen deze hulpacties een Afgaans gezicht”, aldus Jan. Voor de langere termijn staan nog meer van dergelijke projecten op het programma.

Dijk

Het Provinciaal Reconstruction Team heeft in samenwerking met de Australische Mentoring and Reconstruction Task Force (MRTF) een dijk verplaatst in de Baluchivallei. De oorspronkelijke dijk in het dorpje hield niet al het water tegen waardoor de quala’s (ommuurde boerderijen) vaak onderliepen. De Australiërs werkten afgelopen week met graafmachines in het gebied, waarop de bewoners met het verzoek kwamen om de dijk te verplaatsen. Dat was een kleine moeite: binnen een half uur was het karwei geklaard.

Hoog bezoek

Plaatsvervangend commandant ISAF, luitenant-generaal Jim Dutton, heeft 15 en 16 februari de internationale troepen bezocht in Tarin Kowt. Hij sprak met de commandant Task Force Uruzgan, brigadegeneraal Tom Middendorp onder meer over de Nederlandse 3D-aanpak (Diplomacy, Defence and Development). Bij dit overleg was ook de civiele vertegenwoordiger Joep Wijnands aanwezig. Dutton bracht verder een bezoek aan de Governors Compound en de toekomstige locatie van UNAMA (United Nations Assistance Mission Afghanistan) in Tarin Kowt.

Bedreiging

De afgelopen week wist de TFU enkele Improvised Explosive Devices (IED´s) op te sporen en onschadelijk te maken. IED´s vormen nog steeds de grootste bedreiging, niet alleen voor de buitenlandse en Afghaanse troepen, maar vooral ook voor de bevolking van Uruzgan.

Monitor

De Monitor Publieke Opinie van februari 2009 is als download onder dit bericht te vinden. De monitor is een maandelijkse peiling waarin steun en draagvlak voor de missie wordt gemeten.