Wetsvoorstel wijzigingswet basisregistraties aangenomen

De Tweede Kamer heeft donderdag 22 januari 2009 het wetsvoorstel tot enkele aanpassingen in de Wet bag aangenomen. Op dinsdag 10 februari heeft vervolgens de Eerste Kamer het wetsvoorstel aangenomen.

Eerder werd door de Raad van State advies uitgebracht over het Besluit bag, de algemene maatregel van bestuur waarin enkele onderdelen van de wet nader zijn uitgewerkt.

De wet en het Besluit bag worden rond 1 april in het Staatsblad gepubliceerd. De Wet bag en het Besluit bag treden per 1 juli 2009 in werking.

Voor de uitvoeringspraktijk verandert er niets met deze wijzigingswet; de aanpassingen in de wet zijn juist bedoeld om verder aan te sluiten bij de registratiepraktijk, waarvan de inhoud reeds bekend is uit onder andere de Grondslagen, het Objectenhandboek en het Processenhandboek. Naast vereenvoudiging en verduidelijking van wetsbepalingen, worden twee artikelen toegevoegd die gaan over (het resultaat van) de lopende implementatie bij alle gemeenten. Een nieuw artikel 45a maakt duidelijk dat op het moment van inwerkingtreding van de wet, de gehele bestaande situatie in de registers en registraties moet zijn verwerkt. In een nieuw artikel 45b wordt in dat kader de zogeheten 'formaliseringsbeslissing' als vervangend brondocument voor bijzondere gevallen geregeld.

Ook de inhoud van het Besluit sluit aan op documenten die reeds eerder ten behoeve van de implementatie van de BAG aan gemeenten werden verstrekt.

Meer informatie: