`Acute gevolgen kredietcrisis op pensioenen voorkomen`

“Met deze maatregelen voorkomen we dat de kredietcrisis nu al direct gevolgen gaat hebben voor grote groepen pensioengerechtigden”. Dat zei minister Donner vrijdagavond in Nieuwspoort waar hij een toelichting gaf op zijn beslissing de pensioenfondsen een termijn van vijf jaar te gunnen om hun financiële buffer weer op orde te brengen.

In de Pensioenwet staat nu nog een hersteltermijn van drie jaar.
De vermogenspositie van nagenoeg alle pensioenfondsen is door de kredietcrisis verslechterd, waardoor ze minder dan de wettelijk verplichte 105% dekking voor hun pensioenverplichtingen hebben.
Met het verlengen van de hersteltermijn wil Donner onder meer voorkomen dat pensioenfondsen overhaast overgaan tot bijvoorbeeld korten van pensioenaanspraken terwijl later wellicht blijkt dat dat niet nodig was.

De minister waagde zich niet aan voorspellingen over de hoogte van de aanvullende pensioenen maar gaf wel aan dat bijvoorbeeld een verbetering van de lange termijnrente al direct positieve gevolgen heeft voor de dekkingsgraad van de fondsen. “Ook het matigen van lonen of het op nul zetten van de loonontwikkeling helpt”, zo zei Donner.
Deelnemers aan een pensioenregeling zullen door hun pensioenfonds worden geïnformeerd over het herstelplan en de gevolgen die dat heeft voor de hoogte van hun pensioenuitkering.

minister Donner

Lees het persbericht en de de brief aan de Tweede Kamer