Bronzen Soldaat voor luitenant-kolonel

Luitenant-kolonel M.C. Engbersen heeft gistermiddag 19 februari een bijzondere onderscheiding gekregen. Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Rob Bertholee, reikte hem op de Bernhardkazerne in Amersfoort de ‘Bronzen Soldaat’ uit, de hoogste blijk van waardering binnen de landmacht. Engbersen kreeg het beeldje voor zijn buitengewone verdiensten als officier bij de Koninklijke Landmacht gedurende zijn gehele loopbaan.

Als commandant hanteerde Engbersen een stijl van leidingeven die hem geliefd maakte bij de vele militairen onder zijn bevel. Die manier viel te kenmerken als schoolvoorbeeld over de landmachtbenadering van opdrachtgerichte commandovoering: participatief leiderschap. Engbersen gaf het personeelsbelang hoogste prioriteit. Daarbij had hij oog voor het feit dat het personeel het echte landmachtkapitaal vormt. Zijn zorg voor het personeel is bijna onnavolgbaar, waarbij zijn jarenlange inspanningen om erkenning voor de UNPROFOR-uitzending van de Alfa-compagnie Bataljon Limburgse Jagers in 1995 als aansprekend voorbeeld mag dienen.

De overste stak verder veel tijd en energie in het begeleiden en coachen van al het hem toevertrouwde personeel in verschillende functies. Zijn aandacht en ondersteuning voor het thuisfront zijn eveneens een vermelding waard. Door deze aandacht droeg Engbersen bij aan het welslagen van de missies, die zonder goed gemotiveerd personeel immers niet uitvoerbaar zijn.