Scherpere handhaving op alcoholgebruik jongeren

Met een wijziging van de Drank- en Horecawet (DHW) hoopt het kabinet het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen, verstoring van de openbare orde te voorkomen en administratieve lasten voor bedrijven sterk te verminderen.

De ministerraad heeft afgelopen vrijdag op voorstel van de ministers Klink (VWS), Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Rouvoet ingestemd met een voorstel tot wijziging van de DHW.

Strafbaar

Enkele belangrijke punten uit het voorstel:

  1. Het vergunningstelsel wordt eenvoudiger. Vergunninghouders hoeven minder vaak een nieuwe vergunning aan te vragen.

  2. Gemeenten, en niet meer de Voedsel- en Warenautoriteit, houden toezicht op de naleving van de DHW. Het toezicht wordt ook verscherpt. Jongeren onder de 16 kunnen nu nog veel te makkelijk aan drank komen.

  3. Gemeenten kunnen prijsacties en sluitingstijden reguleren in relatie tot leeftijd (bijvoorbeeld nachtcafés alleen voor 18+).

  4. Gemeenten krijgen de bevoegdheid om maatregelen te nemen tegen supermarkten die 3 keer per jaar het verbod overtreden om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 16 jaar.

  5. Pilotgemeenten kunnen de leeftijdsgrens voor alcohol optrekken van 16 naar 18 jaar. Gemeenten kunnen aangeven met deze proef mee te willen doen. Landelijk blijft de leeftijdsgrens 16 jaar.

  6. Strafbaarstelling van jongeren onder de 16 jaar als zij op de openbare weg alcoholhoudende drank bij zich hebben.

Lees het volledige persbericht van de ministerraad.