Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Agema over het bericht dat Orange Cure de ziekenhuizen in Vlissingen en Goes wil kopen, geen fusie wil en een afdeling verloskunde wil heropenen in Vlissingen

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2911227

26 februari 2009

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over het bericht dat Orange Cure de ziekenhuizen in Vlissingen en Goes wil kopen, geen fusie wil en een afdeling verloskunde wil heropenen in Vlissingen (2009Z01675/2080911730).

Hoogachtend,
de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht “Geldschieter wil ziekenhuis”? 1)

Antwoord 1

Ik heb kennisgenomen van het bericht.

Vraag 2

Deelt u de mening dat het een uitermate positieve ontwikkeling is als de fusie tussen de ziekenhuizen in Vlissingen en Goes ongedaan gemaakt wordt, de afdeling verloskunde in Vlissingen wordt heropend en dat er mede daardoor weer thuisbevallingen mogelijk worden op Walcheren? Zo nee, zou u dit vanuit uw verantwoordelijkheid voor bereikbare zorg toch alleen maar kunnen toejuichen?

Antwoord 2

Ik sta positief tegenover de bereidheid van investeerders om privaat geld voor de zorg beschikbaar te stellen ten behoeve van het behoud van continuïteit en kwaliteit van zorg in de regio. Uiteraard gelden ook voor private investeerders de spelregels en waarborgen voor goede zorg en voor verantwoording welke ook voor andere zorginstellingen en investeerders gelden. Van een ontwikkeling waar u naar verwijst is overigens geen sprake. Volgens de ziekenhuizen zijn op dit moment geen gesprekken gevoerd die wijzen op een dergelijke ontwikkeling.

Vraag 3

In hoeverre is de interesse van Orange Cure serieus? Wat zijn de bezwaren tegen een overname door Orange Cure van de ziekenhuizen?

Antwoord 3

De ziekenhuizen hebben mij laten weten dat zij door Orange Cure zijn benaderd. Dit contact heeft echter nog niet geleid tot een nader overleg tussen partijen.

1) www.pzc.nl, 30 januari 2009