Brief aan Tweede Kamer over vliegtuigongeluk Schiphol

Minister-president Balkenende informeert de Tweede Kamer, mede namens de ministers van V&W en BZK, over het vliegtuigongeval nabij Schiphol.

Hierbij informeer ik, mede namens de minister van Verkeer en Waterstaat en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, u over het tragische vliegtuigongeval nabij Schiphol in de ochtend van 25 februari.

Om 10.31 uur is een vliegtuig van Turkish Airlines neergestort tussen Rottepolderplein en Schiphol, in de omgeving van de Polderbaan, Schiphol.
Aan boord bevonden zich 135 passagiers en bemanningsleden. Er zijn op dit moment 9 doden te betreuren en een groot aantal gewonden, waaronder circa 25 zwaargewonden (stand donderdag 26 februari, 9.00 uur).

De Koningin, die zeer meeleeft, heeft zich door mij voortdurend op de hoogte laten stellen. Ook het kabinet leeft intens mee met de nabestaanden van de slachtoffers. Onze gedachten gaan uit naar hen die zijn omgekomen. Veel families, in binnen en buitenland, leven in angst om het lot van hun dierbaren die nu in de verschillende ziekenhuizen worden behandeld. Ook naar hen gaan onze gedachten uit.

De hulpverlening is snel op gang gekomen. Er zijn slachtoffers naar diverse ziekenhuizen in de regio afgevoerd. Er is opvang georganiseerd voor niet-gewonde slachtoffers, verwanten, en andere (buitenlandse) betrokkenen. Het kabinet heeft waardering voor de grote inzet van de hulpverleners. Onder de eerste hulpverleners bevonden zich ook bij het ongeluk betrokken passagiers, die hun medereizigers te hulp schoten. Deze waardering is ook internationaal uitgesproken door de Turkse Minister-president Erdoğan in het telefonisch overleg dat ik met hem had na het ongeval. Tevens hebben de Turkse Minister van Transport Yıldırım en EU commissaris Tajani hebben hun waardering uitgesproken in telefonisch overleg met de minister van Verkeer en Waterstaat. De voorzitter van de Europese Commissie, de heer Barroso, heeft direct het medeleven van de commissie uitgesproken en de hulp van de commissie aan mij aangeboden toen hij vernam van dit tragische ongeval.

Het vliegtuig van Turkish Airlines, een Boeing 737-800 met het registratiekenmerk TC-JGE, was vertrokken vanuit Istanbul en onderweg naar Schiphol. Tijdens de nadering van de Polderbaan uit noordelijke richting is het toestel om nog onbekende redenen verongelukt.

Het Kabinet heeft op dit moment geen aanwijzing dat het incident zou zijn veroorzaakt door een terroristische aanslag.

Bij de Inspectie Verkeer & Waterstaat en in Europa staat Turkish Airlines bekend als een standaard maatschappij met vanuit het Nederlandse en Europese toezicht goede resultaten. Ook het type vliegtuig, een Boeing 737-800, staat algemeen bekend als een betrouwbaar toestel. Het bij het ongeval betrokken toestel is een voor luchtvaartbegrippen een relatief jong vliegtuig uit 2002.

Onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) doen de luchtvaartpolitie, de marechaussee en de politie Kennemerland onderzoek naar de ramp. Het Landelijk team Forensische Opsporing is ingezet voor identificatie van slachtoffers en het leveren van forensische expertise. Daarnaast doet de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoek naar zowel de oorzaak van het ongeval als de verleende hulp. Hierbij zal intensief worden samengewerkt met onder meer Turkish Airlines, de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid en de Inspectie Verkeer en Waterstaat.

De aansturing van de respons en verdere afhandeling gebeurt op lokaal niveau door de veiligheidsregio onder leiding van de burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer. Er is sprake van voortdurende afstemming tussen lokaal/regionaal en rijksniveau. Vanuit het Nationaal Crisis Centrum is daarbij zorg gedragen voor de interdepartementale afstemming over informatievoorziening, communicatie en bijstand aan de regio.

Namens het kabinet heb ik, samen met de staatssecretaris van Justitie, een bezoek gebracht aan de slachtoffers, familie, nabestaanden en hulpverleners.

Vanzelfsprekend zal het kabinet u op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen en onderzoeksresultaten.

De minister-president, minister van Algemene Zaken,

mr.dr. J.P. Balkenende

Minister President Balkenende bezoekt samen met staatssecretaris Albayrak (Justitie) in het Spaarne Ziekenhuis (Hoofddorp) enkele slachtoffers van de vliegtuigramp. Links de Turkse ambassadeur in Nederland, de heer Alpar. © foto Wil Woertman, Spaarne Ziekenhuis