Eurlings en Mooij tekenen voor snelle uitvoering groen

Op 25 februari hebben gedeputeerde Mooij namens de provincie Noord-Holland en minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat namens het Rijk een overeenkomst gesloten om extra investeringen in het Groene Uitweggebied, een deel van de Gein-en Vechtstreek tussen Amsterdam en het Gooi, eerder beschikbaar te stellen. Dit betekent dat de provincie van start kan gaan met de uitvoering van het programma de Groene Uitweg.

Minister Eurlings “Juist nu is het van belang om te investeren en versneld uit te voeren.” Dit maakt de provincie Noord-Holland met de overeenkomst mogelijk.
In 2006 heeft het Rijk besloten de infrastructuur tussen Schiphol en Almere te verbeteren door de bestaande wegen (A1, A6 en A9) te verbreden. Afgesproken is dat het rijk en de regio een extra investering doen in een groot gebied waarin de weguitbreiding plaatsvindt. Om het kenmerkende landschap in deze regio te behouden en te versterken wordt hierin geïnvesteerd. Het Rijk heeft 83 miljoen toegezegd voor de Groene Uitweg. De rijksmiddelen zijn met de overeenkomst nu zeker 2 jaar eerder beschikbaar. De provincie haalt de financiering van de projecten naar voren en maakt snelle uitvoering mogelijk. Het programma bestaat uit uiteenlopende projecten gericht op versterking van natuur, recreatie, cultuurhistorie, landbouw en water. Het werd in 2006 vastgesteld. Projecten zijn onder meer het herstel van en investeringen in de Stelling en de Hollandse Waterlinie en de fietsbrug bij Muiden.

Eerste concrete resultaat
Het eerste concrete resultaat op korte termijn is de subsidieregeling voor de agrarische sector in het Groene Uitweg gebied. Boeren die hun bedrijf willen verbreden met een nieuwe activiteit (bijvoorbeeld Bed & Breakfast of een zorgboerderij) kunnen van de provincie subsidie ontvangen. Ook kunnen zij subsidie aanvragen voor de aanleg van kavelpaden waarmee de structuur van het bedrijf versterkt wordt. De regeling gaat op 5 maart open en geldt ook voor bedrijven in Utrecht (binnen het Groene Uitweggebied).

Voor meer informatie over de Groene Uitweg: www.noord-holland.nl/recreatie en natuur/Inrichting natuur.