Joint Wintertraining 2009 afgerond

De oefening Joint Wintertraining, die begin deze maand startte in het Noorse Harstad, eindigde gisteren met de vierdaagse Final Tactical Exercise (FTX). Daarbij werden meerdere objecten over verschillende assen aangevallen. De FTX werd Combined Joint uitgevoerd onder leiding van het Tweede Mariniersbataljon.

Winterhard
Deelnemende eenheden in Noorwegen waren de Luchtmobiele Brigade, Belgische Para Commando’s en het Korps Mariniers. De luchtmacht ondersteunde de oefening met luchttransport. In totaal namen 630 militairen deel aan de wintertraining voor grondeenheden. Daarvan doorliepen 143 militairen als de zgn. novices de wintertraining voor de eerste keer. Na afronding van de FTX kregen uiteindelijk alle novices het kwaliteitsnummer ‘wintergetraind’ toegekend door het Kenniscentrum Militair Optreden onder Extreme Omstandigheden van het Korps Mariniers.

Vooruitblik
Het Mariniers Training Commando is meteen gestart met de planning voor de Joint Wintertraining 2010. Deze gaat plaatsvinden in Zweden, in de omgeving van Kiruna en Arvidjaur.