VROM-Inspectie stopt dumping van electronica-afval afkomstig van winkelketen

De VROM-Inspectie heeft proces-verbaal opgemaakt tegen een grote landelijke winkelketen in huishoudelijke artikelen voor het afgeven van afval aan een niet-geregistreerde inzamelaar. Dit afval, kapotte frituur-apparaten, waterkokers en ander electronica-afval werd aangetroffen in een container in de haven van Amsterdam waar het gereed stond om te worden verscheept naar Ghana.

De Ghanese exporteur had het afval gekocht van een handelaar die niet beschikte over de juiste papieren om afval in te zamelen of te verhandelen. Hij bleek het afval te hebben ingekocht bij het centrale depot van een landelijke keten in huishoudelijke artikelen. Deze keten had dit afval niet aan de handelaar mogen afgeven. De winkelketen heeft inmiddels toegezegd aan deze handel een einde te maken.

Zowel het afgeven van afval aan een niet-geregistreerde handelaar als de export van dit afval naar Ghana vormt een overtreding van de milieuwetgeving. Ook tegen de handelaar en de Ghanese exporteur is proces-verbaal opgemaakt.

Het proces-verbaal is het eerste binnen een nieuw ketenonderzoek van de VROM-Inspectie naar de afgifte en export van electronica-afval. In dit onderzoek gaat de VROM-Inspectie na het vaststellen van een overtreding van de export-regels, na van welk bedrijf het electronica-afval oorspronkelijk afkomstig is. Tegen detaillisten, bedrijven, kringloopwinkels of milieustraten die afval hebben afgegeven aan niet-bevoegde inzamelaars treedt de VROM-Inspectie op, na overleg met de gemeentelijke toezichthouder. Daarnaast controleert de VROM-Inspectie de komende maanden tientallen milieustraten, kringloopwinkels en inzamelaars van electronica-afval op de juiste afgifte van dit afval.