Wijkbezoek Enschede Velve-Lindenhof: neerwaarste spiraal doorbroken

Minister Van der Laan bezocht op 23 februari de aandachtswijk Velve-Lindehof in Enschede. De wijk wordt beleefd als een echte volksbuurt. Een deel van de mensen woont er al generaties lang. De bewoners toonden zich nieuwsgierig naar de 'nieuwe' minister. Maar ze uitten ook hun zorgen over een aantal actuele ontwikkelingen en gingen daarover met minister, bestuurders en corporatie in gesprek.

De wijkaanpak in Velve-Lindenhof zet stevig in op zowel de 'fysieke' als de sociale vernieuwingkant. Zo'n 400 woningen worden daartoe gesloopt. Daarvoor in de plaats komen nieuwe woningen met een belangrijke rol voor de eigen inbreng van bewoners. Zo startte de woningcorporatie met de zogeheten HuurWensWoningen waarbij huurders met professionele ondersteung hun nieuwe huis kunnen ontwerpen en laten bouwen. Verder opende de minister een speciale bouwkavel waar de Dienst Stedelijk Wonen onder gunstige voorwaarden bouwgrond te koop gaat aanbieden.

Overlast afgenomen
In gesprek met de minister en bestuurders erkennen de wijkbewoners dat de neerwaartse spiraal waarin de wijk lange tijd zat is doorbroken. De relatief kleine wijk telde vier coffeeshops. Met de sluiting van de coffeeshops is de overlast, die onder andere het drugstoerisme met zich meebracht, flink afgenomen. Maar, zo stelt de voorzitter van de wijkraad, bewoners willen meer concrete resultaten in de wijk zien. Als voorbeeld noemt hij het lange wachten op de komst van een buurtconcierge. Die komt er volgens de corporatie nu snel aan. "Er is nu een functieprofiel en een kandidaat."

De sociale investeringen in Velve-Lindenhof hebben met de aanstelling van vier wijkcoaches - de eersten in Nederland - een gezicht gekregen. "De coaches hebben vergaande bevoegdheden om in de eerste lijn problemen op te pakken, zo legt de projectleider uit. "Het zijn sociale huisartsen die de schakel vormen tussen allerlei hulp- en zorgverleners en daarom het overzicht houden." De wijkcoaches vertellen enthousiast over de bemoedigende successen. Zo werd een dreigende huisuitzetting door schulden voorkomen door met de bewoner een plan van aanpak op te stellen.

Voorzieningen
De bewoners van Velve-Lindenhof waren bezorgd over zowel de komst als het verdwijnen van een voorziening in de wijk. Kritiek was er over de geplande komst van een opvang van ex-drugsverslaafden in de wijk. De corporatie heeft daartoe een voormalig kerkje aangekocht waarin de welzijnsinstichting voor opvang zorgt. De opvang is voorzien in de buurt van een openbare basisschool. Een school die overigens door het teruglopende leerlingtal gesloten dreigt te worden om over enkele jaren terug te keren in de nieuwe Brede School. De schoolkinderen vroegen de minister zich in te zetten voor het openhouden van de school.