Ondernemend regionaal openbaar vervoer voor meer reizigers : Een advies over reizigersgroei door modernisering van de toepassing van het concessiestelsel

Het concessiestelsel in het openbaar vervoer werkt onvoldoende, vindt de Raad voor Verkeer en Waterstaat. Volgens de Raad staat de reiziger te weinig centraal. De Raad wil aanbieders van het openbaar vervoer prikkelen om het openbaar vervoer beter aan te laten sluiten op de wensen en behoeften van reizigers, zodat meer reizigers gebruik gaan maken van het openbaar vervoer. De Raad doet de volgende vijf aanbevelingen:

  1. Overheidssubsidies verstrekken uitsluitend op basis van geleverde diensten.
  2. Aanbieders van het regionaal openbaar vervoer zelf laten bepalen welke ov-diensten zij aanbieden met welke kwaliteit en tegen welke prijs.
  3. Langere concessieperiodes mogelijk maken dan de gebruikelijke acht jaar.
  4. Tussentijds aanbieders toetsen op prestaties om de aanbieders scherp te houden.
  5. Gereguleerde concurrentie mogelijk maken.

De overheid dient de prestaties van de aanbieders te meten en te beoordelen op klanttevredenheid, reizigersgroei en marktaandeel. Daarnaast moet de overheid zorgen dat het openbaar vervoer zijn sociale functie kan vervullen door voor iedereen, overal en 's morgens vroeg tot 's avonds laat vervoer aan te bieden.