Beantwoording Kamervragen leden Blanksma-van den Heuvel en Omtzigt inzake NIBC

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal
Postbus 20018
2500 DE Den Haag

Ons kenmerk: FM/2009/ 336 U

Uw brief (kenmerk): 2009Z02325 / 2080912990

Betreft: Beantwoording vragen van de leden Blanksma-van den Heuvel en Omtzigt inzake NIBC

Geachte voorzitter,

In antwoord op de vragen van de leden Blanksma-van den Heuvel en Omtzigt (beiden CDA) over het feit dat NIBC online spaargeld gaat aantrekken tegen 5% of meer rente in Duitsland, die mij zijn toegezonden per brief van 11 februari onder nummer 2009Z02325 / 2080912990, deel ik u mede dat de vragen worden beantwoord als aangegeven in de bijlage.

Hoogachtend,

De Minister van Financiën

Wouter Bos

2009Z02325 / 2080912990

Vragen van de leden Blanksma-van den Heuvel en Omtzigt (beiden CDA) aan de minister van Financiën over het feit dat NIBC online spaargeld gaat aantrekken tegen 5% of meer rente in Duitsland. (Ingezonden 11 februari 2009)

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het feit dat NIBC online spaargeld gaat aantrekken tegen 5% of meer rente in Duitsland, dit alles onder de garantie van het Nederlandse depositogarantiestelsel? 1)

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Is het u bekend dat NIBC zegt dat zij dit heeft afgestemd met De Nederlandsche Bank (DNB)? Heeft NIBC toestemming van DNB om een internetbank op te zetten in Duitsland en zo ja, welke voorwaarden zijn daaraan verbonden?

Antwoord 2

Ja. NIBC Bank NV heeft een vergunning van DNB. Op grond hiervan en van het Europese toezichtsysteem van home country control kan NIBC via een bijkantoor in andere landen van de Europese Economische Ruimte opereren. Of hieraan voorwaarden zijn verbonden mag DNB niet bekendmaken, omdat het een individuele instelling betreft.

Vraag 3

Kunt u een overzicht geven van alle garanties van de Nederlandse Staat aan NIBC, dus zowel de tegoeden onder het depositogarantiestelsel als garanties op obligaties als andere garanties?

Antwoord 3

Op het moment dat een deelnemer aan het Nederlandse Dgs failleert, staan de andere banken in beginsel garant, niet de Staat. Over de hoeveelheid aangehouden spaartegoeden bij een individuele instelling kan ik geen uitspraken doen.

Op 26 februari 2009 stond de Nederlandse Staat garant voor leningen van NIBC ter waarde van in totaal € 2,89 miljard. De meest actuele stand van zaken kunt u vinden op de website van het Agentschap van Financiën, www.dsta.nl, onder garantieregelingen.

Vraag 4

Bent u bereid om bij de garanties op obligatieleningen de voorwaarde te stellen dat een bank, wiens obligaties door de Nederlandse staat gegarandeerd worden, niet tegen verliesgevende rentepercentages - d.w.z. percentages boven de relevante rente op de geldmarkt voor direct opeisbare rekeningen en op de kapitaalmarkt voor staatsobligaties voor termijndeposito's - mag aanbieden? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 4

Banken zijn voor hun financiering afhankelijk van diverse kanalen, spaargeld is daar een van. Daarom houden banken bij het vaststellen van de rentevergoedingen op spaarrekeningen o.a. rekening met de kosten van en de mogelijkheden tot het gebruiken van alternatieve financieringskanalen. Andere relevante factoren voor banken zijn o.a. de verwachte rendementen voor de bank van de aangetrokken middelen en overwegingen uit het oogpunt van concurrentie. Of het voor een bank aantrekkelijk is om een bepaalde rentevergoeding uit te keren is dus afhankelijk van meerdere factoren en kan verschillen per bank. Daarom acht ik het ondoenlijk en onwenselijk dergelijke eisen te stellen.

1) Het Financieele Dagblad, 4 februari 2009: "NIBC op Duitse spaarmarkt met hoge rente"