Beantwoording Kamervragen leden Blanksma-van den Heuvel en Omtzigt inzake Yapi Kredi Bank

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal
Postbus 20018
2500 DE Den Haag

Ons kenmerk: FM/2009/ 335 U

Uw brief (kenmerk): 2009Z02323 / 2080912980

Betreft: Beantwoording vragen van de leden Blanksma-van den Heuvel en Omtzigt inzake Yapi Kredi Bank

Geachte voorzitter,

In antwoord op de vragen van de leden Blanksma-van den Heuvel en Omtzigt (beiden CDA) over de website van Yapi Kredi Bank, die meer dan de helft van haar homepage besteedt aan het Nederlandse depositogarantiestelsel, die mij zijn toegezonden per brief van 11 februari onder nummer 2009Z02323 / 2080912980, deel ik u mede dat de vragen worden beantwoord als aangegeven in de bijlage.

Hoogachtend,

De Minister van Financiën

Wouter Bos

2009Z02323 / 2080912980

Vragen van de leden Blanksma-van den Heuvel en Omtzigt (beiden CDA) aan de minister van Financiën over de website van de Yapi Kredi Bank, die meer dan de helft van haar homepage in alle talen besteedt aan het Nederlandse depositogarantiestelsel. (Ingezonden 11 februari 2009)

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van de website van de Yapi Kredi Bank 1), die meer dan de helft van haar homepage in alle talen besteedt aan het Nederlandse depositogarantiestelsel? Acht u dit reclame maken met het depositogarantiestelsel?

Antwoord 1

Ja, ik heb hiervan kennisgenomen. Ik heb op 26 februari jl geconstateerd dat de verwijzing naar het Nederlandse depositogarantiestelsel aanmerkelijk kleiner is gemaakt.

Op grond van artikel 3:264, lid 1, Wet op het financieel toezicht, is het een financiële onderneming niet toegestaan informatie over een vangnetregeling ten behoeve van reclamedoeleinden te gebruiken. Lid 2 van dit artikel staat wel toe dat een financiële onderneming in een reclame-uiting vermeldt dat op haar een vangnetregeling van toepassing is. Het is niet aan mij om te oordelen of een bepaalde uiting in strijd is met lid 1 van dit artikel, dit is in eerste instantie aan de toezichthouder, De Nederlandsche Bank (DNB).

Vraag 2

Kunt u bevestigen dat het onder artikel 3:264 van de Wet op het financieel toezicht verboden is om reclame te maken met het depositogarantiestelsel en dat de toezichthouder bij overtreding een last onder dwangsom kan opleggen (artikel 1:79) of een bestuurlijke boete (1:80)? Heeft de toezichthouder die bevoegdheid ook wanneer het een bijkantoor van een Nederlandse bank in het buitenland betreft?

Antwoord 2

Ja, dat kan ik bevestigen. Ja, de toezichthouder heeft deze bevoegdheid ook ten aanzien van een bijkantoor van een Nederlandse bank.

Vraag 3

Bij hoeveel en welke banken is in de laatste vijf jaar een overtreding van artikel 3:264 geconstateerd? Welke sancties zijn opgelegd?

Antwoord 3

Formele sancties zijn tot nu toe niet nodig gebleken. DNB spreekt via de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), dan wel rechtstreeks, zo nodig banken aan die informatie over het depositogarantiestelsel gebruiken voor reclamedoeleinden. Daargelaten of sprake is van een overtreding van het genoemde artikel, passen de banken hun reclame-uitingen hierop aan. In verband met DNB's geheimhoudingsverplichting kan ik echter niet aangeven welke instellingen DNB's acties betreffen.

Vraag 4

Herinnert u zich dat u in eerdere vragen aangaf dat DNB de Nederlandse Vereniging van Banken zou benaderen om tot een nadere specificatie te komen van de door het Nederlandse stelsel gegarandeerde middelen, uitgesplitst naar spaargelden in Nederland en spaargelden in het buitenland? 2) Heeft u al een overzicht ontvangen van de door het Nederlandse stelsel gegarandeerde middelen en kunt u dat aan de kamer meedelen?

Antwoord 4

Ja, dat herinner ik me, maar ik heb een dergelijk overzicht nog niet ontvangen. DNB heeft mij meegedeeld dat zij hierover met de NVB heeft overlegd en dat de banken de gevraagde data op afzienbare termijn zullen opleveren. Zodra ik dit overzicht heb ontvangen zal ik de kamer hierover informeren.

1) http://www.yapikredi.nl/YKB/nl/, http://www.yapikredi.nl/YKB/DE en http://www.yapikredi.nl/YKB/EN

2) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008-2009, nr. 808