Versnelde aanleg glasvezel kan bouw- en telecomsector zet in de rug geven

De versnelde aanleg van glasvezel kan de bouw- en telecomsector een belangrijke zet in de rug geven in deze zware economische tijden.

Dat zei staatssecretaris Heemskerk woensdag 4 maart 2009 op het Congres 'Light my fibre - glasvezel in de praktijk'in Almere.

Wereldtop

Heemskerk wees er in zijn speech op dat Nederland tot de absolute wereldtop behoort als het gaat om breedband. Door concurrentie op het net van KPN en door concurrentie tussen de verschillende infrastructuren heeft Nederland een uitstekende uitgangspositie. Zo heeft Nederland de grootste internetdichtheid ter wereld. Ook is breedband hier heel betaalbaar voor de consument. "Als het gaat om de nieuwste generatie glasvezelnetwerken lopen we echter fors achter op bijvoorbeeld Japan en Zweden. Die achterstand moeten we inlopen willen we ook in de toekomst blijven groeien en zorgen voor nieuwe innovatieve diensten en producten. Door de aanleg van glasvezel te versnellen kunnen we bovendien sterker uit de crisis komen.", aldus Heemskerk.

Private glasnetwerken

'We gaan als overheid niet zelf graven, dat kunnen private bedrijven veel sneller en beter', aldus de staatssecretaris. De overheid staat volgens hem voor drie taken om te zorgen dat de aanleg van de nieuwste generatie netwerken, ondanks de crisis, toch versnelt. Zo wees Heemskerk erop dat door een wijziging in de wet van de Tweede Kamer veel lokale bestuurders en bedrijven niet weten niet waar ze aan toe zijn, waardoor de aanleg van private glasnetwerken stagneert. Om aan deze onduidelijkheid een einde te maken komt Heemskerk binnenkort met heldere spelregels, zodat wethouders weten wat ze wel en niet mogen doen.

Garantieregelingen

Als tweede taak voor de overheid wees Heemskerk op de garantieregelingen die de overheid heeft om te zorgen dat de kredietverlening aan glasvezelprojecten op peil blijft. Ook moet de overheid zorgen dat de ontwikkeling van diensten op die nieuwe snelle infrastructuur van de grond komt. Tot slot wees Heemskerk er op dat de overheid tot taak heeft om te zorgen voor een helder regulerend kader waarbij bedrijven verplicht worden toegang te geven tot elkaars netwerk. Met recente regels van Opta/NMa is hieraan invulling aan gegeven. Wel zei Heemskerk te hopen dat ook de kabelsector nu een keer overstag gaat en eens zorgt voor een open model voor internettoegang.

Meer informatie:
Voor de pers: Edwin van Scherrenburg; 070-3796464; e.v.vanscherrenburg@minez.nl