Joke Smit-prijs 2009

De Joke Smit-prijs 2009 is gewonnen door Jolanda Holwerda, hoofdredacteur van Lof-magazine.

Minister Plasterk heeft de prijs, een kunstwerk en tienduizend euro, zondag uitgereikt aan de gelukkige winnares, tijdens de viering van Internationale Vrouwendag.

Holwerda krijgt de prijs voor verschillende initiatieven gericht op werkende moeders én 'mannen met lef'. Naast Lof-magazine en de bijbehorende website www.lofonline.nl organiseert Holwerda evenementen als het Moederdagontbijt 2008, het Werkende Moeder- en Vaderdagontbijt 2009 en de Loflist van beste werkgevers voor werkende ouders.

Holwerda verdient de prijs omdat ze deze activiteiten en fora die allemaal te maken hebben met werk en zorg, met elkaar verbindt, aldus de jury. Door haar werk draagt ze in hoge mate bij aan het streven dat vrouwen én mannen werk en zorg kunnen combineren. Hiermee bereikt ze een brede groep mensen en weet ze individuele levens en maatschappelijke structuren te veranderen. Ze is daarbij actueel, vernieuwend en zichtbaar.

De tweejaarlijkse regeringsprijs, die in 1985 werd ingesteld, is vernoemd naar Joke Smit (1933-1981), een van de pioniers van de tweede feministische golf. Het thema dit jaar was economische zelfstandigheid van de vrouw.