Antwoorden op kamervragen van Leijten over de tarieven van de zorgzwaartepakketten

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2913219

Datum 9 maart 2009
Betreft Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over de tarieven van de zorgzwaartepakketten (2009Z02442 / 2080913220).

Hoogachtend,
de staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker


Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Leijten over de tarieven van de zorgzwaartepakketten (2009Z02442 / 2080913220).

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht “PwC: tarief voor thuis wonen is te laag”? 1)

Antwoord 1

Dit bericht is geen goede weergave van de resultaten van het “Onderzoek financiële knelpunten bij extramuralisering” van Price Waterhouse Coopers.

Vraag 2

Bent u bereid de Kamer zo snel mogelijk het rapport van Price Waterhouse Coopers te turen, voorzien van uw reactie? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 2

Ja, daartoe ben ik graag bereid.

Vraag 3

Kunt u verklaren waarom de tarieven te laag zijn, terwijl u meerdere malen heeft ‘proefgedraaid’ met de tarieven? Kan dit komen omdat u via rekenmodules de prijzen heeft rondgedraaid om niet boven het budgettair kader uit te komen? Zo nee, wat is dan de verklaring? Zo ja, bent u bereid de rondrekenmethodes te herzien?

Antwoord 3

Het onderzoek van PwC concludeert niet dat de tarieven te laag zijn. Het blijkt dat het tekort bij de vier instellingen die PwC heeft onderzocht deels oplost als hun klanten die daarvoor in aanmerking komen een Volledig Pakket Thuis (VPT) krijgen. Voor een nadere uitleg verwijs ik u graag naar het rapport zelf en naar mijn reactie daarop, hetgeen u binnen enkele weken tegemoet kunt zien.