Jongeren pessimistisch over snel herstel kredietcrisis

Slechts 8% van de jongeren verwacht dat de economie dit jaar al aantrekt. Ruim 60% van de jongeren vreest dat er door de malaise minder banen voor hen zijn. Dit blijkt uit onderzoek onder jongeren van 15-23 jaar, in opdracht van minister Rouvoet.

Uit het onderzoek blijkt tegelijk dat jongeren nog niet of nauwelijks bereid blijken te zijn om, vanwege de crisis, hun eisen of wensen voor een nieuwe baan aan te passen. Ook hebben ze hun uitgavenpatroon (nog) niet aangepast aan de economische situatie. Van de werkende jongeren bereidt een derde zich voor op eventueel dreigend ontslag (sparen, plannen om door te leren, extra hun best doen op school).
Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Ruigrok | NetPanel onder 578 jongeren van 15 tot en met 22 jaar. Het onderzoek vond plaats tussen 27 februari en 4 maart 2009.

Gezamenlijk aanpakken

Minister Rouvoet heeft zich door verschillende partijen laten informeren over de oplopende jeugdwerkloosheid en de bestrijding daarvan. Hij vindt het buitengewoon belangrijk van jongeren zélf te horen waar zij tegenaan lopen, wat ze onder hun leeftijdgenoten zien gebeuren en welke oplossingen zij zien. Daarom heeft hij overleg gevoerd met onder andere de CNV- en FNV-jongeren. Rouvoet wil bij het voorkómen en bestrijden van jeugdwerkloosheid optrekken met zijn collega’s van OCW en SZW.