‘Excellente gebieden’ voor energiezuinige en innovatie bouwprojecten

Minister Van der Laan zal in oktober 2009 gebieden aanwijzen waar zeer energiezuinige en innovatie bouwprojecten op grotere schaal zullen gaan worden gerealiseerd. Deze 'excellente gebieden' komen voort uit het Lente-akkoord van april 2008 tussen de ministers voor WWI, van VROM en partijen in de bouw.

In mei 2009 kunnen gemeenten samen met marktpartijen voor de eerste keer nieuwbouwprojecten voordragen als 'excellent gebied'. VROM/WWI zal het proces en de begeleiding van deze projecten ondersteunen. De projecten kunnen woningbouw en utiliteitsbouw omvatten.

Ervaring opdoen
De 'excellente gebieden' komen voort uit het Lente-akkoord voor energiebesparing in de nieuwbouw van april 2008. Met deze gebieden zullen overheden en marktpartijen op grote schaal ervaring opdoen met zeer energiezuinige en innovatieve nieuwbouw. Daarmee kan de nieuwbouw als geheel nog energiezuiniger gemaakt worden. Dit is belangrijk in verband met de klimaat- en energiedoelen van het kabinet, zoals beschreven in het werkprogramma 'Schoon en Zuinig'. Uiteindelijk moet alle nieuwbouw in 2020 energieneutraal zijn.

Criteria
Excellente gebieden worden geselecteerd aan de hand van diverse criteria. Ze moeten in elk geval zeer energiezuinig zijn, nog zuiniger dan volgens de regels voor nieuwbouw zoals die vanaf 2011 gaan gelden.
Verder moeten ze een bepaalde omvang hebben, kunnen rekenen op draagvlak van marktpartijen en een groot leereffect hebben.

Zwaardere eisen
In de excellente gebieden zal voor de nieuwbouw een scherpere energieprestatie-eis gelden dan landelijk van kracht is. VROM zal dit mogelijk maken door middel van een wettelijke regeling. Gemeenten kunnen daarmee de scherpere energieambitie die ze lokaal hebben afgesproken met de marktpartijen, ook wettelijk handhaven.

Inschrijven
VROM zal in mei 2009 de selectieprocedure en criteria voor de eerste ronde bekend maken. Meteen start dan de inschrijving voor de eerste ronde. Een commissie van deskundigen zal de ingediende voorstellen beoordelen. De minister voor WWI wijst dan in oktober de eerste gebieden aan. In 2011 volgt een tweede ronde, in 2013 een derde.

Download: