Handleiding bedrijfscontinuïteit bij grieppandemie

Handleiding bedrijven

Een grieppandemie is een wereldwijde uitbraak van griep. In korte tijd worden veel mensen ziek, waarschijnlijk meer en ernstiger dan tijdens een gewone seizoensgriep. Dat heeft ook gevolgen voor het functioneren van onze maatschappij: wanneer een derde van de mensen gedurende langere tijd niet op het werk verschijnt, hoe houdt u uw zaak dan draaiend?

Goede voorbereiding helpt

Een goede voorbereiding helpt. Daardoor weet u waar de kwetsbare plekken zijn in uw organisatie en heeft u vooraf maatregelen kunnen nemen om uw bedrijf minder kwetsbaar te maken. Ook weet u wat u kunt doen om de gevolgen van uitval van mensen tijdens een grieppandemie te beperken en de verspreiding van griep tegen te gaan.

Maak een continuïteitsplan

Een goede voorbereiding begint met een analyse van uw processen en functies: waar liggen uw prioriteiten? Als u al een bedrijfscontinuïteitsplan heeft, kunt u dat eenvoudig aanpassen aan de kenmerken van een grieppandemie. En anders maakt u uw eerste bedrijfscontinuïteitsplan gericht op een grieppandemie. Deze hoeft niet groot te zijn. Misschien hebt u aan een paar A4-tjes genoeg. Dat kunt u daarna verbreden naar andere risico’s die uw continuïteit in gevaar brengen.