Koningin opent gerenoveerd ministerie van Financiën

Hare Majesteit de Koningin heeft vandaag het gerenoveerde ministerie van Financiën officieel geopend. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het vernieuwde gebouw onthulde de Koningin een kunstfoto van het gerenoveerde pand.

De renovatie van het ministerie is het eerste project voor rijkskantoren in Nederland dat via een publiek-private samenwerking (PPS) tot stand is gekomen. Het omvat het ontwerp, de renovatie, herinrichting en de financiering van het ministerie van Financiën in Den Haag, inclusief het beheer en onderhoud van het gebouw voor een periode van 25 jaar. Na een Europees aanbestedingstraject hebben de Rijksgebouwendienst en het ministerie van Financiën consortium Safire gekozen voor de realisatie van deze opdracht.
Safire is een samenwerkingsverband van Strukton, Burgers Ergon, GTI, ISS Facility Services en een investeringsfonds van ABN AMRO en Dutch Infrastructure Fund.

Het ministerie van Financiën heeft, in samenwerking met de Rijksgebouwendienst, de renovatie van het ministerie van Financiën aangewezen als een proefproject voor toekomstige DBFMO-contracten voor publieke gebouwen. Deze innovatieve vorm van aanbesteden heeft een kostenbesparing van 15% opgeleverd in vergelijking met een traditionele aanbesteding.

In het ontwerp van Meyer en Van Schooten Architecten is de oorspronkelijke brutalistische stijl van het gebouw gehandhaafd en met een wintertuin, atrium en dubbele huidgevel krijgt het gebouw een moderne, representatieve uitstraling. De centrale entree en een semi-openbaar stedelijk plein worden nu bereikt via een gevelopening aan het Korte Voorhout. Hierdoor, en door een meer open structuur van de gevels in de omliggende straten, sluit het gebouw veel beter aan bij de Haagse binnenstad.

Hoge resolutie-foto's
Deze foto's zijn te gebruiken voor publicatie onder vermelding van de naam van de fotograaf.

  • Wintertuin 1, hoek Korte Voorhout/Prinsessegracht
    Fotograaf: Imre Csany/Studio Csany
    Download foto (jpg 6,5 MB)
  • Wintertuin 2, hoek Korte Voorhout/Prinsessegracht
    Fotograaf: Imre Csany/Studio Csany
    Download foto (jpg, 5,9 MB)
  • Atrium, vergadercentrum met daktuin
    Fotograaf: Jeroen Musch
    Download foto (jpg, 13,5 MB)