Opening van het Verkade Paviljoen

Speech staatssecretaris van Economische Zaken,
Frank Heemskerk, bij de opening van het Verkade Paviljoen bij het Zaans Museum, op 11 maart 2009 in Zaandam

Majesteit, Mevrouw Renckens/Fokelien, mijnheer Verkade/Tom, Dames en heren,

Voor de een zijn het de beschuitjes uit de okergele bus met blaadjesmotief van vroeger, of de Langetjes bij de thee. Voor de ander zijn het de Sultana's tussendoor of de Dora-koekjes voor je dochtertje. Zeker is dat Verkade bij ieder van ons herinneringen en associaties oproept. Koninklijke Verkade is een beetje van alle Nederlanders.

Ik voel me dan ook vereerd dat ik u vandaag mag toespreken bij de opening van het Verkade Paviljoen. Een waardig onderkomen voor een bijzondere collectie die bijzonder wordt tentoongesteld. Bijzonder, omdat dit de eerste bedrijfscollectie is die echt museaal wordt gepresenteerd. Bijzonder, omdat het een hele fabriek tot leven brengt. Bijzonder, omdat Verkade thuishoort in deze streek. Het Verkade Paviljoen is een waardevolle aanvulling op het Zaans Museum.

Verkade maakt deel uit van ons industrieel, cultureel en maatschappelijk erfgoed. Het was een van de voorlopers van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De meisjes van Verkade -- vandaag bekend van de reclame, vroeger berucht om hun grote mond -- waren naar huidige maatstaven te jong om te werken. Maar Verkade zorgde voor onderwijs en scholing. Voor een speelplaats en recreatiezaal bij de fabriek. En voor de eerste bedrijfscrèche van Europa! Nog steeds loopt Verkade voorop: het is het eerste A-merk in Nederland dat alleen nog Fairtrade cacao en suiker gebruikt. Een voorbeeld dat ik andere ondernemers graag voorhoud.

Het nieuwe Verkade Paviljoen dat u, Majesteit, zo meteen zult openen, biedt meer dan een nostalgische wandeling door het verleden. Het richt zich ook op heden en toekomst. In lijn met de visie van het Zaans Museum, dat "een hedendaagse reflectie op het verleden" nastreeft en het accent legt op kennis en innovatie.

Het tekent de geest van vernieuwing en durf van de initiatiefnemers van het Zaans Museum en van het Verkade Paviljoen dat zij hebben gekozen voor een moderne, open architectuur. Juist hier, te midden van de oude molens en arbeidershuisjes, kaasfabrieken en klompenmakerijen waar de Zaanse Schans bekend om staat.

Als eerstverantwoordelijke voor toerisme in het kabinet juich ik dat toe. Natuurlijk staan wij wereldwijd bekend om onze molens en klompen, onze tulpen en kazen, onze Koningin en beschuit met muisjes. Dat willen we zo houden! Maar Nederland is ook het land van vernieuwend design en inspirerende architectuur, creatieve oplossingen en internationale handel, ondernemende uitvinders en vindingrijke ondernemers.

Dit Verkade Paviljoen is een verrijking voor het toerisme in Nederland. Dat lijdt nu natuurlijk onder de economische crisis, want veel buitenlandse bezoekers blijven weg. Maar de crisis biedt ook kansen, want meer Nederlanders zullen in eigen land met vakantie gaan. En eens gaat de crisis voorbij. Dan staat de Zaanse Schans er helemaal goed voor! Afgelopen jaar kwamen hier 900 duizend buitenlanders. Mooi, maar het kunnen er meer zijn! Jaarlijks doen ruim drie miljoen mensen een rondvaart door Amsterdam, op een half uur hier vandaan. Die mensen kunnen we verleiden met initiatieven als dit!

Mevrouw Renckens/Fokelien, Mijnheer Verkade/Tom, ik wil u/jullie dan ook van harte feliciteren met de verwezenlijking van een project waaraan u/jullie respectievelijk vijf en tien jaar hebben gewerkt! Ik wens het Museum Zaanse Schans en het Verkade Paviljoen heel veel bezoekers toe uit binnen- en buitenland.