Ruim 3200 leerlingen combineren vmbo-mbo2

Ruim 3200 scholieren starten in augustus 2009 met de gecombineerde leergang vmbo-mbo2.

Dat heeft staatssecretaris Van Bijsterveldt vandaag bekend gemaakt. De leerlingen hoeven de fysieke overstap van het vmbo naar het mbo niet te maken. Zij blijven in hun vertrouwde omgeving les krijgen van hun eigen vertrouwde leraren en met één pedagogisch-didactische aanpak. De aanpak maakt onderdeel uit van een proef die vorig jaar is gestart in opdracht van het ministerie van OCW. "Deze aanpak vergroot de kans dat leerlingen een startkwalificatie halen en verkleint de kans op voortijdig schooluitval", aldus Van Bijsterveldt.

Voor veel vmbo-leerlingen en met name de leerlingen in de basisberoepsgerichte leerweg is de overstap naar het mbo lastig. De praktijk wijst uit dat een deel zich niet inschrijft voor een vervolgopleiding in het mbo. En van de leerlingen die wél overstappen, vallen tijdens de eerste paar maanden van het mbo te veel leerlingen uit. De omschakeling naar een andere school blijkt voor velen een groot struikelblok. Vorig jaar is de eerste groep leerlingen met de proef gestart. Het experiment duurt tot 2013.

In deze nieuwe leergang vmbo-mbo2 volgen leerlingen maximaal 4 jaar onderwijs vanaf de bovenbouw van de basisberoepsgerichte leerweg van het vmbo. Scholen mogen zélf vorm en inhoud geven aan de leergang. Scholen krijgen daarmee meer ruimte voor onderwijs op maat voor leerlingen die in het huidige systeem grote kans hebben om uit te vallen. Binnen het experiment is het vmbo-examen niet verplicht. Voorwaarde is wel dat er een terugvalgarantie moet zijn voor leerlingen als ze dreigen uit te vallen. Als ze de leergang niet halen, moeten ze worden begeleid naar een traject dat leidt tot een vmbo- of een mbo-diploma.

De scholen die aan het experiment deelnemen, zijn geselecteerd op basis van objectieve (kwaliteits)criteria. De resultaten worden jaarlijks gemeten en vormen de basis voor een 'evidence based' besluit over de toekomst van de overgang vmbo-mbo voor de leerlingen in de basisberoepsgerichte leerweg.