Start pilot studiekeuzegesprekken

11 Universiteiten en hogescholen starten vanaf vandaag met studiekeuzegesprekken.

Dit zijn gesprekken tussen een aspirant student en iemand van de studie, waarin informatie over de studie wordt verschaft, en de aankomende student zich een beeld kan vormen of dit de studie is die hij/zij beoogt.

De projecten van deze universiteiten en hogescholen staan model voor de introductie van studiekeuze gesprekken in het hele hoger onderwijs. Voor deze pilot stelt minister Plasterk 650.000 euro beschikbaar.

Instellingen/opleidingen konden hiervoor projectvoorstellen indienen. Deze regeling, opgezet door stichting Surf, heeft veel goede reacties opgeleverd. Daarom heeft minister Plasterk besloten meer middelen beschikbaar te stellen, zodat meer instellingen mee kunnen doen met de pilot. De tweede ronde start nog voor de zomer.

Een juiste studiekeuze is cruciaal gebleken voor het studiesucces van een student. Uit onderzoek blijkt dat studiekeuzes waarvan studenten achteraf spijt hebben, leiden tot minder gemotiveerd studiegedrag en een grotere kans op voortijdig uitval binnen opleidingen. De studiekeuzegesprekken geven een student een beter beeld van de studie.