Staatssecretaris Bijleveld roept gemeenten op vrijwilligers automatisch te verzekeren

Staatssecretaris Bijleveld roept gemeenten op vrijwilligers automatisch te verzekeren. Door jaarlijks vanaf 1 januari van dit jaar 4 miljoen euro toe te voegen aan het gemeentefonds, stelt het kabinet gemeenten hiertoe ook in staat. Vele gemeenten hebben in de afgelopen periode al een vrijwilligersverzekering afgesloten of hebben daartoe de eerste stappen gezet.

Aanmeldformulieren en registratieverplichtingen zijn niet nodig voor het verzekeren van vrijwilligers. Een gemeente kan volstaan met de mededeling dat vrijwilligers automatisch zijn verzekerd, zonder dat zij zich hoeven aan te melden of registreren.

De vrijwilligersverzekering past in het kabinetsbeleid om de regeldruk te verminderen en de dienstverlening te verbeteren. Het kabinet heeft het thema ‘meer ruimte voor vrijwilligers’ opgenomen in de Top 10 van aan te pakken knelpunten voor burgers. Met de vrijwilligersverzekering is een belangrijk knelpunt onder vrijwilligers aangepakt. Het maakt een merkbaar verschil door de vermindering van kosten, ergernis en administratieve rompslomp voor vrijwilligersorganisaties.

Om gemeenten te helpen bij het beantwoorden van vragen rondom de vrijwilligersverzekering staat op de website www.minbzk.nl/real een overzicht van veelgestelde vragen.