Video: Jaarresultaten IND 2008 en monitor kennismigrantenGoede dienstverlening van de IND

In 2008 zijn er weer meer kennismigranten naar Nederland gekomen en heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) het verbeterprogramma “IND bij de Tijd”afgesloten. Het programma heeft een verbeterde dienstverlening aan de vreemdelingen in Nederland opgeleverd, waardoor het aantal klachten is gedaald. Ook zijn de achterstanden weggewerkt. Dat blijkt uit de jaarresultaten van de IND over 2008 en de monitor kennismigranten, die vandaag openbaar werden gemaakt door Peter Veld, hoofddirecteur van de IND.

Hoewel de instroom van vreemdelingen naar Nederland in 2008 is gestegen, is het aantal klachten tegen de IND in dat jaar opnieuw gedaald met 31 procent ten opzichte van 2007. Ook heeft de IND zich verder het afgelopen jaar voorbereid op de invoering van het Modern Migratiebeleid. Dat blijkt onder andere uit de start van het Expatcenter Amsterdam Area waarin gemeenten en IND onder andere een versoepelde procedure voor kennismigranten aanbieden. Daarnaast is het Digitaal Loket Arbeidsmigratie, www.arbeidsmigratie.nl, van start gegaan. De IND en UWV Werkbedrijf maken het met dit digitale loket mogelijk voor vreemdelingen om hun aanvragen voor verblijfs- en tewerkstellingsvergunningen tegelijkertijd via het internet kunnen doen.

Uit de monitor kennismigranten blijkt dat sinds de invoering van de regeling in 2004 zijn ruim 13.000 kennismigranten naar Nederland gekomen. Ongeveer de helft van de kennismigranten is tussen de 18 en 30 jaar oud en ongeveer éénderde tussen de 30 en 40 jaar. Bijna 80 procent van de kennismigranten heeft een universitaire opleiding afgerond. Van de kennismigranten die de afgelopen jaren naar Nederland kwamen is driekwart van het mannelijk geslacht. Ze werken vooral in de ICT- en zakelijke diensten sector, gevolgd door de industrie en handel. De meeste kennismigranten komen uit India, de Verenigde Staten en China.