Boodschappendienst wint Maatschappelijke Stage Award 2009

Acht vmbo leerlingen van het Bouwens van der Boijecollege in Panningen hebben met hun boodschappendienst 'Gaer Gedoan' de Maatschappelijke Stage Award 2009 gewonnen.

Zij ontvingen de Award vandaag tijdens de Mas Sensation, een groots muzikaal evenement voor 1200 scholieren in Rotterdam, uit handen van staatsscretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) en BNN coryfee Valerio.

De jury was erg onder de indruk van het boodschappenproject dat de acht vmbo-leerlingen vrijwillig hebben opgezet. Zonder dat de maatschappelijke stage op hun school verplicht is, doen de leerlingen in hun vrije tijd boodschappen voor mensen in hun naaste omgeving die dat zelf niet meer kunnen. "Ik vind het ongelofelijk bijzonder dat deze kanjers met iets kleins, maatschappelijk gezien iets groots voor een ander betekenen. Dit project toont weer eens aan dat we met de maatschappelijke stage goud in handen hebben", aldus Van Bijsterveldt tijdens de uitreiking van de Award. De jury sprak de hoop uit dat het de leerlingen lukt de boodschappendienst verder uit te bouwen.

In de categorie 'Scholen' ging de Award naar het Gertrudis College in Roosendaal. Deze school wist de jury te verrassen vanwege de creatieve en originele manier waarop vorm wordt gegeven aan de maatschappelijke stage. Door intensieve samenwerking met veel lokale partijen is het de school gelukt om een uitgebreid aanbod van maatschappelijke stages te creëren.

Het Eetproject 'Filah' in Amsterdam won de Award in de categorie 'Stageaanbieders'. Dit vrijwilligersproject brengt middelbare scholieren in contact met dak- en thuislozen. De maatschappelijke stagiairs zamelen geld in, koken de maaltijd en helpen met het uitdelen van de maaltijden aan dak- en thuislozen. Het eetproject biedt scholieren een stage waarin ze heel direct ervaren dat hun inzet tot een heel concreet resultaat leidt, aldus het juryrapport.

Hans Ebbing van de Stichting Contour uit Tilburg won de Award in de categorie 'Stagemakelaar'. Ebbing weet volgens de jury het eigen initiatief van scholieren in aansprekende stageplekken om te zetten. Hij is een uitstekend voorbeeld en door zijn jarenlange ervaring ook een boegbeeld voor de maatschappelijke stage.

Het is de eerste keer dat de Maatschappelijke Stage Awards zijn uitgereikt aan de beste en meest originele maatschappelijke stages in Nederland. In 2011 loopt elke middelbare scholier een maatschappelijke stage. Op dit moment wordt al op circa 96% van de middelbare scholen aandacht besteed aan de maatschappelijke stage. Dat varieert van een uurtje tot een paar dagen. Dit jaar lopen bij wijze van proef 60.000 leerlingen een maatschappelijke stage van tenminste 30 uur. Dit gebeurt in 20 pilots door heel Nederland. De pilots geven scholen de mogelijkheid om te oefenen. Staatssecretaris Van Bijsterveldt tourt vanaf 31 maart een week lang door heel Nederland in het kader van de maatschappelijke stage om goede voorbeeldprojecten te bezoeken, maatschappelijke stagiairs te spreken en met scholen te discussiëren over de invoering van de maatschappelijke stage. De tour eindigt op vrijdag 3 april in Maastricht.