Bos wil harder optreden tegen marktmanipulatie

De ministerraad heeft er op voorstel van minister Bos van Financiën mee ingestemd om het handelen met voorwetenschap en het plegen van marktmanipulatie veel strenger aan te pakken.

Momenteel kan de AFM een boete opleggen van 480.000 €. Bij de Tweede Kamer ligt nu een wetsvoorstel dat boetes tot 2 miljoen euro mogelijk maakt. Dat wetsvoorstel wordt zodanig aangepast dat de AFM de middelen krijgt om het financiële voordeel van handelen met voorkennis te schatten en vervolgens een boete op te leggen die kan oplopen tot tweemaal dat financiële voordeel.

Reden van deze maatregel is dat het bij handelen met voorwetenschap om in potentie grote bedragen gaat, zodanig dat de huidige bestuurlijke boetes geen adequate sanctie vormen. Door de hoogte van de boete te baseren op het financiële voordeel van de overtreder wordt gegarandeerd dat de bestuurlijke afdoening van een overtreding tot een adequaat resultaat kan leiden. In plaats van de bestuurlijke boete kan er ook voor worden gekozen om de overtreding af te doen via het strafrecht. Via het strafrecht kan voordeelontneming als maatregel worden opgelegd naast bijvoorbeeld een detentie.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.