Brief aan de Tweede Kamer over verdergaande maatregel tegen short selling

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Uw brief (Kenmerk): FM/2008/ 2444 M

Onderwerp: Informeren over verdergaande maatregelen tegen short selling

Geachte voorzitter,

Met deze brief informeer ik u over de door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) bekendgemaakte verdergaande maatregelen tegen short selling in financiële ondernemingen vanaf zondag 5 oktober 2008. Over deze uitbreiding heeft vooraf goed overleg met mij plaatsgevonden. De tekst van de maatregel is als bijlage bij deze brief opgenomen.

Deze brief wordt zowel gestuurd aan de voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal als de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, mede met het oog op de behandeling van het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet op het financieel toezicht in verband met het kunnen vaststellen van tijdelijke voorschriften ter bevordering van ordelijke en transparante financiëlemarktprocessen en de stabiliteit van de financiële sector (Kamerstukken II 2008-09, 31 724, nrs. 1-3), dat bij de Eerste Kamer in behandeling is.

De AFM heeft gezien de aanhoudende uitzonderlijke marktomstandigheden verdergaande maatregelen genomen tegen transacties die de handel in aandelen van financiële ondernemingen kunnen verstoren. De maatregel is getroffen om de integriteit en de goede werking van de financiële markten te bevorderen. DNB heeft deze aankondiging verwelkomd vanuit het oogpunt van financiële stabiliteit.

De door de AFM aangekondigde maatregel van 21 september wordt vervangen door de verdergaande maatregelen tegen short selling. Hiermee sluit de AFM aan bij het uitgevaardigde verbod van de Financial Services Authority (FSA) uit het Verenigd Koninkrijk.

De uitgebreide maatregel van de AFM valt uiteen in twee gedeelten.
Ten eerste een verbod op het creëren of uitbreiden van een netto short positie in financiële ondernemingen. De reikwijdte van deze maatregel omvat zowel het zogenoemde naked short sellen als het zogenoemde covered short sellen. Daarmee gaat de maatregel dus verder dan de maatregel van 21 september.

Ten tweede wordt het verzoek om netto-economische short posities vanaf 0,25 procent van het aandelenkapitaal van financiële ondernemingen aan de AFM te melden, gehandhaafd. Op dit punt wijkt de maatregel af van de maatregel van de Financial Services Authority (FSA), die uitgaat van een publieke melding. Daarbij speelt een verschil in systematiek van de toezichtsstructuur een rol.

De maatregel van 5 oktober 2008 geldt voor een termijn van 30 dagen. Zowel de duur als de inhoud van deze uitgebreide maatregel kan tussentijds worden gewijzigd. Mocht dit aan de orde komen, zal ik u hierover vanzelfsprekend berichten.

Hoogachtend,

de minister van Financiën,

Wouter Bos

Bijlagen:
-Kennisgeving van AFM en DNB met een overzicht van de Financiële ondernemingen die onder de verdergaande maatregel tegen short selling vallen (bijlage 1);
- FAQs van de AFM (bijlage 2).