Persconferentie na ministerraad van 27 maart 2009

Minister-president Balkenende geeft in de persconferentie na de ministerraad een toelichting op de besluitvorming.

Minister-president Balkenende:

Goedemiddag, het is goed u te zien. We hebben gisteren een lang debat gehad, werd ook laat. Dat geldt natuurlijk ook voor u. En vandaag een ministerraad gehad die in het teken stond van zowel het terugblikken als het vooruitkijken.

Uiteraard hebben we stilgestaan bij een discussie van gisteren, en wat dat natuurlijk betekent voor de verdere activiteiten. We hebben kunnen constateren dat de Tweede Kamer in meerderheid de plannen van het kabinet steunt en het is nu zaak om de gemaakte afspraken verder uit te gaan voeren.

U weet we zitten nu in het traject van het opstellen van de Voorjaarsnota, de suppletoire begrotingen, de kaders voor volgend jaar en daar zijn we druk mee bezig. We zitten nu in een sfeer van uitvoering, van datgene wat de afgelopen weken tot stand is gebracht. Zelf zal ik bijvoorbeeld aan de slag gaan met de crisis- en herstelwet. Kortom, heel veel te doen na het akkoord dat we deze week hebben gesloten en na het debat van gisteren.

Dan misschien een vooruitblik naar komende week, want er zijn veel internationale verplichtingen. U weet dat minister Bos en ik komende woensdag en donderdag naar Londen gaan voor de G20-bijeenkomst, een belangrijke gebeurtenis.

U weet dat we ook in de Europese Raad over deze onderwerpen met elkaar hebben gesproken, wat op de agenda staat in Londen. Dan gaan we daar stilstaan bij de vraag hoe we tot die goede, internationale gecoördineerde aanpak kunnen komen om de economische en financiële crisis aan te pakken. Dat is een vervolg op een eerdere bijeenkomst in Washington.

Onze deelname aan deze top is van groot belang: Nederland is met zijn internationaal georiënteerde economie, en dat weet u ook, een omvangrijke en belangrijke financiële speler. Op de G20 zal worden gesproken over het herstellen van de economische groei en het opgang brengen van kredietverlening. De meeste aandacht gaat nu uit naar de stimuleringsmaatregelen die de diverse landen hebben getroffen.

Maar er is meer wat de aandacht verdient. Ik noem bijvoorbeeld het thema protectionisme. Bij zeer velen bestaat, terecht, de overtuiging dat dat nooit een weg kan zijn. Protectionisme mag misschien op de korte termijn voor een enkel land wel iets opleveren, maar uiteindelijk levert het niets op. Protectionisme leidt tot een inzakkende wereldhandel met alle pijnlijke economische gevolgen van dien.

Ander punt dat ook daar ongetwijfeld aan de orde zal komen, is de positie van de armste landen en in dat kader noem ik natuurlijk de Millenniumontwikkelingsdoelen. Ik heb daar ook over gesproken met Gordon Brown. En een ander thema dat ook zeker zal worden genoemd, is het thema klimaat. We zullen later het jaar de conferentie in Kopenhagen hebben en ik denk ook dat daar ook zeker aan zal worden gerefereerd.

We zullen spreken over de financiële sector. Nederland vindt het van belang dat er goede afspraken worden gemaakt over het beloningsbeleid van financiële instellingen, over het internationaal toezicht dat verbeterd moet worden, beter toezicht dus, en het wegnemen van perverse prikkels, en dat alles is belangrijk om te voorkomen dat je opnieuw dit soort ellende tegenkomt in de toekomst. Kortom, leren, lessen trekken uit het verleden. Dat is één bijeenkomst.

De tweede, dat is de Afghanistan-top die hier dinsdag plaatsvindt. Een belangrijke VN-conferentie over Afghanistan. 73 landen en 9 internationale organisaties zitten dan hier in Den Haag onder één dak.

Het is een eer voor Nederland om deze conferentie te mogen organiseren en ik beschouw het ook als een blijk van de internationale waardering voor onze aanpak in Afghanistan. En dan heb ik het over de combinatie van militair, diplomatiek en wederopbouw. En voor onze inspanning op het terrein van recht en vrede in het algemeen.

Ik vind het ook mooi dat het in Den Haag plaatsvindt. Vaak noemen we Den Haag de 'legal capital of the world' en het is ook mooi dat zo'n conferentie juist hier plaatsvindt.

Op deze conferentie staat de toekomst van Afghanistan centraal. Er vinden dit jaar presidentsverkiezingen plaats, dat is een cruciaal moment en we beginnen dan ook weer aan een nieuw hoofdstuk. Keuzen moeten worden gemaakt het komende jaar en daarover zullen alle partijen stilstaan komende dinsdag.

Dan een volgende bijeenkomst, dat is de NAVO-bijeenkomst. Dat is eind volgende week, vrijdag en zaterdag in Straatsburg en Kehl. Waarom komen we bij elkaar? NAVO bestaat 60 jaar. Sinds de ondertekening van het verdrag van Washington in 1949 heeft het bondgenootschap een belangrijke bijdrage geleverd voor vrede en stabiliteit van de trans-Atlantische gemeenschap.

De rol van de NAVO is in de loop van die periode voortdurend aangepast aan de veranderende veiligheidsomgeving en dat is ook de reden dat we het strategisch concept voortdurend tegen het licht houden. En daar zullen we op deze bijeenkomst bij stilstaan en ook een nieuwe aanzet geven via een verklaring inzake bondgenootschappelijke veiligheid. En dat is dan vrijdag en zaterdag.

Zondag ga ik dan naar Praag waar de EU-VS-top plaatsvindt met de Verenigde Staten en dan zal ook president Obama aanwezig zijn. U merkt, we hebben genoeg te doen volgende week.

Het gaat zelfs zaterdag en zondag door en ik dank u op voorhand voor uw meeleven. Het is inderdaad wel druk. Je hebt het altijd druk in dit vak, dat kan op een gegeven moment zijn omdat ontzettend veel tijd kost waar je mee bezig bent, weken dat het soms erg laat kan worden en als het dan misschien ietsje minder laat wordt, hoewel je die garantie niet hebt, dan ga je het gewoon weer spreiden in de tijd. Kortom, we zijn eigenlijk altijd wel bezig.

Kortom, afgelopen week een stevige binnenlandse agenda en komende week een stevige buitenlandse agenda en dat is ook vandaag in de ministerraad aan de orde gekomen. Nou, dat even wat betreft de zaken die vandaag zijn besproken.