Proef met stroomstootwapen

Zeven arrestatieteams van de politie en het arrestatieteam van de marechaussee gaan vanaf 1 mei bij wijze van proef het stroomstootwapen Taser een jaar lang gebruiken. De Taser kan van korte afstand gebruikt worden als alternatief voor een vuurwapen of andere, minder effectieve, middelen.

Afhankelijk van de uitkomsten van de proef worden de arrestatieteams wellicht blijvend van stroomstootwapens voorzien. De gewone politie wordt niet uitgerust met de Taser.

Bekijk de video van de demonstratie van het stroomstootwapen

Video demonstratie stroomstootwapen


Arrestatieteams (AT’s ) komen in actie in levensbedreigende omstandigheden. Bijvoorbeeld als vuurwapengevaarlijke verdachten gearresteerd moeten worden, als iemand dreigt zichzelf (met een wapen) van het leven te beroven of als er mensen bewaakt of beveiligd moeten worden. De teams voeren in totaal rond de 2000 acties per jaar uit. Een Hoofdofficier van Justitie moet vooraf toestemming geven voor de inzet van een arrestatieteam. De AT’s maken onderdeel uit van het stelsel van speciale eenheden. Dit bestaat uit drie ‘lagen’: eerst de arrestatieteams voor zaken die te zwaar of te gevaarlijk zijn voor de gewone politie, daarboven de Dienst Speciale Interventies (DSI) en bovenaan de Unit Interventies Mariniers (UIM). De DSI is er voor het bestrijden van grof geweld en terrorisme, en kan zwaardere wapens gebruiken. De mariniers worden ingezet bij grootschalige en bijzondere operaties, bijvoorbeeld een gekaapt vliegtuig, zeeschip of boorplatform.