Van Bijsterveldt omarmt advies Cornielje over onderwijstijd

De aanbevelingen van de Commissie Cornielje over onderwijstijd worden overgenomen, laat staatssecretaris Van Bijsterveldt weten.

De aanbevelingen van de Commissie Cornielje over onderwijstijd worden overgenomen. Dat laat staatssecretaris Van Bijsterveldt vanmiddag weten. Van Bijsterveldt spreekt haar waardering uit over het werk van de commissie, die zij vroeg haar te adviseren hoe om te gaan met onderwijstijd.

Van Bijsterveldt:' De Commissie constateert dat afspraken over voldoende lesuren van goede kwaliteit van grote waarde zijn. Daar ben ik het volledig mee eens. Een haalbare maar ambitieuze norm is en blijft een voorwaarde voor goed onderwijs. Elk uur doet er dan ook toe.'

De belangrijkste aanbevelingen die worden overgenomen:

  • Nieuwe definitie van onderwijstijd en een nieuwe norm van 1000 uur per schooljaar
  • De zomervakantie gaat van zeven weken terug naar zes weken
  • De school gaat verantwoording afleggen aan leerlingen en ouders over de kwalitatieve invulling van het onderwijs

Nieuwe definitie van onderwijstijd en een nieuwe norm van 1000 uur
De commissie adviseert een nieuwe definitie voor onderwijstijd, waarmee duidelijk wordt welke kwalitatief goede onderwijsactiviteiten onder de nieuwe onderwijstijd vallen. Op basis van het aantal beschikbare lesweken (37,5) berekent de commissie Cornielje dat de nieuwe norm op 1000 uur per schooljaar moet komen. 'Ik ben blij met een duidelijk onderbouwde, haalbare en ambitieuze norm die we ook kunnen handhaven', aldus Van Bijsterveldt. Sinds 2006 ligt de wettelijke norm voor onderwijstijd op 1040 klokuren per schooljaar in de onderbouw en op 1000 in de bovenbouw.

De zomervakantie gaat van zeven weken terug naar zes weken
De zomervakantie wordt vastgesteld op zes weken, net als in het basisonderwijs. Omdat de zomervakantie voorheen 7 weken duurde, vallen vijf dagen vrij. Deze roostervrije dagen mogen door het jaar heen, in overleg met de Medezeggenschapsraad van een school, worden ingezet. Op deze dagen zijn de leerlingen vrij. Zij houden dus ook dezelfde hoeveelheid vrije dagen. Leraren wordt hiermee de mogelijkheid geboden om in overleg met de school deze roostervrije dagen in te zetten voor scholing en vergaderingen en andere taken. Op deze manier ontstaat de mogelijkheid om de werkdruk beter te spreiden. 'De zomervakantie wordt dus 1 week korter. De leraar heeft veel taken die tijdens de lesdagen zorgen voor extra werkdruk. Deze dagen kunnen voor deze taken benut worden. Werkgevers en werknemers moeten hierover binnen de school samen goede afspraken maken', aldus Van Bijsterveldt.

Daarnaast neemt de staatssecretaris het advies ten aanzien van de vakantie en vakantiespreiding over. Zij stelt de kerstvakantie, de meivakantie en de zomervakantie vast. De zomervakantie ligt vast per regio. De totale zomervakantie wordt over acht weken verspreid, waarvan in de middelste vier weken van de zomervakantie alle regio's overlappen. Voor de overige vakanties zullen de koepels (vo-raad en po-raad) adviesdata geven en blijft de school zelf verantwoordelijk voor de planning ervan en de communicatie erover. Voorheen stelde de overheid adviesdata vast. In de nieuwe situatie weten ouders beter waar ze aan toe zijn.

Met het overnemen van deze aanbevelingen van de commissie Cornielje ontstaat er dus een nieuwe norm en een nieuwe situatie, ook op het vlak van handhaving. De Inspectie kijkt niet alleen maar of de norm is gehaald, maar ook of de school ouders meer betrekt bij de invulling van de norm. In aanloop naar de nieuwe situatie, die vanaf schooljaar 2011/2012 in moet gaan, zal door middel van pilots toegewerkt worden naar dit systeem van 'high trust'.