Wijkbezoek Amsterdam Zuidoost: 'Yes we will!'

Op 30 maart bezocht minister Van der Laan de aandachtswijk Zuidoost in Amsterdam. In de zogeheten EGK-buurt worden onder het motto 'Een Gouden Kans' grote stappen gemaakt in de wijkaanpak.

In het buurtcentrum De Bonte Kraai liet de minister zich informeren over de projecten in Zuidoost. De wijk zit fysiek steeds beter in zijn jasje, maar staat voor grote uitdagingen als het gaat om de sociaal-economische positie van de bewoners, de leefbaarheid en de veiligheid. Het doel is de wijk in alle opzichten een 'gemiddelde' Amsterdamse wijk te maken. De corporaties, het stadsdeel en de bewoners zetten hun schouders eronder. 'Niet alleen yes we can, maar ook yes we will,' aldus stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet.

De fysieke facelift van de wijk kwam aan bod tijdens de rondwandeling in de K-buurt. Flats zijn gerenoveerd, er wordt een goede balans tussen laag-, middel- en hoogbouw gecreëerd en naast sociale woningbouw komen koop- en huurwoningen in de vrije sector. Hierdoor is het mogelijk voor mensen om een wooncarrière in de wijk maken en is er de gelegenheid voor mensen met hogere inkomens om zich in de wijk te vestigen. Ook zijn er voorzieningen gebouwd in de wijk. Zo opende de minister de collectieve ruimte Kikkenstein en bezocht hij het splinternieuwe sportcomplex in de buurt. Ook ging hij langs bij het project 'Compubrain', een organisatie van vrijwilligers dat zich bezighoudt met taal-, reken-, computerles aan kinderen in de buurt. Allemaal initiatieven om kinderen in een veilige omgeving de kans te geven hun talenten te laten ontwikkelen.

Het wijkbezoek werd afgesloten door een bewonersbijeenkomst in de Lighthouse Chapel. Hier werden aan minister Van der Laan twee succesvolle bewonersinitiatieven gepresenteerd. Het project 'Gastouderopvang'' werd ingeleid door Mabel, nu zelf gastouder. Met dit project wordt het vrouwen mogelijk gemaakt om thuis vier tot zes kinderen op te vangen. Dit getal is bewust laag gehouden zodat kinderen de aandacht kunnen krijgen die ze verdienen. Door een cursus waarbij EHBO, ondernemen, pedagogiek en empowerment centraal staan, worden vrouwen opgeleid tot gastouder. Een klein microkrediet is beschikbaar als de vrouwen geld nodig hebben om bijvoorbeeld het huis kindvriendelijk te maken. 'Dit is zo'n goed voorbeeld van twee vliegen in een klap slaan. Je voorziet in een behoefte en je bent een goed ondernemer. Mijn complimenten voor de organisatie,' aldus de minister.

Het tweede bewonersinitiatief 'Ieder kind zijn eigen boek' is al een doorslaand succes in de buurt. 'Brand in de chocoladestad', een kinderboek dat door de stichting is ontwikkeld, is gepersonaliseerd en prikkelt kinderen om te lezen omdat ze zichzelf én hun vrienden terug kunnen vinden in het boek. Bovendien heeft het boek brandveiligheid tot thema.

Het wijkbezoek werd afgesloten door lof van de minister. 'Jullie hebben de buurt echt terugveroverd!'