Nieuwe rechterlijke indeling in kaart

Minister Hirsch Ballin stelt voor dat zeventien steden in de wet worden aangewezen als vestigingsplaats voor de rechtspraak. Dit is noodzakelijk om de - 200 jaar oude - verdeling van de rechtspraak over Nederland aan te passen op huidige tijd. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer.

In de wet wordt vastgelegd dat er in de aangewezen steden een rechtbankzetel zal zijn. De plaatsen zijn geselecteerd op basis kwaliteit en doelmatigheid en bereikbaarheid en herkenbare aanwezigheid van de rechtspraak. De Raad voor de Rechtspraak zal daarnaast een beperkt aantal overige zittingsplaatsen aanwijzen.

De minister wil de gerechtelijke kaart herzien om nu en in de toekomst kwalitatief goede rechtspraak te blijven waarborgen. Om specialisatie mogelijk te maken en om de kwetsbaarheid van gerechten en parketten te verminderen, is een aanpassing nodig van de huidige rechterlijke indeling die een geschiedenis heeft van 200 jaar. Om die reden komen er minder rechtsgebieden dan de huidige 19 arrondissementen. In die grotere rechtsgebieden zal een rechtbank dan twee of zelfs drie vestigingen kunnen omvatten, die wettelijk worden verankerd.

De minister stelt de volgende wettelijk vestigingsplaatsen voor rechtspraak voor: Almelo, Almere, Amsterdam, Arnhem, Assen, Breda, Eindhoven, ’s-Gravenhage, Groningen, Haarlem, ‘s-Hertogenbosch, Leeuwarden, Maastricht, Middelburg, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.