Meldplicht kan organisaties stimuleren tot betere beveiliging

Een meldplicht bij verlies van privacygevoelige gegevens kan organisaties stimuleren om meer aandacht te besteden aan informatiebeveiliging. Als er melding gemaakt moet worden van verlies van dit soort gegevens, zullen bedrijven en overheden waarschijnlijk meer aandacht besteden aan preventie.

Dit is één van de bevindingen van het onderzoek 'Melding maken?' dat in opdracht van staatssecretaris Heemskerk door Research voor Beleid is uitgevoerd. Het rapport bevat het eerste internationaal overzicht van hoe een meldplicht kan worden ingevoerd in het geval dat privacygevoelige gegevens op straat komen te liggen.

Meldplicht

In EU-verband is meldplicht van privacy-gevoelige gegevens onderdeel van de herziening van het EU-reguleringskader voor de elektronische communicatie (telecombedrijven).

Internetbankieren

Voorstellen van het Europees Parlement betreffen ook het betrekken van de diensten van de informatiemaatschappij (zoals internetbankieren en webwinkels) . Deze verbreding is van belang omdat privacybescherming en vertrouwen in internetdiensten niet ophoudt bij elektronische netwerken. Ook de diensten die via de elektronische snelwegen worden aangeboden moeten de privacy van consumenten beschermen. Naar verwachting zal er medio 2009 in EU-verband een akkoord worden bereikt over het nieuwe reguleringskader voor de elektronische communicatie en zullen de richtlijnen op nationaal niveau worden geimplementeerd. De studie van Research voor Beleid levert waardevolle informatie voor het implementatietraject van de meldplicht .

Het onderzoek van Research voor Beleid is te vinden op www.ez.nl.

Meer informatie, voor journalisten:
Edwin van Scherrenburg, persvoorlichting Economische Zaken, 070-3796464, e-mail e.v.vanscherrenburg@minez.nl.