Commissie van Toezicht rapporteert over onderzoek naar (voormalige) korpschef

Minister Ter Horst (BZK) heeft het rapport van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) over het veiligheidsonderzoek naar de (voormalig) korpschef van Politie Zeeland naar de Tweede Kamer gestuurd. In de brief stelt de minister dat de (hoofd)conclusie van de commissie is dat de AIVD in redelijkheid tot het oordeel heeft kunnen komen dat de Verklaring van Geen Bezwaar aan de (voormalig) korpschef moest worden geweigerd.

Een citaat uit de brief aan de Tweede Kamer: ,,Ook belangrijk is de conclusie dat in de opzet van het onderzoek door de AIVD zorgvuldigheid is betracht en dat de administratieve naslag in het kader van het veiligheidsonderzoek naar betrokkene heeft plaatsgevonden in overeenstemming met de wettelijke kaders alsmede de strekking van de interne regelgeving’’.

De CTIVD is ingesteld bij de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten uit 2002 (WIV 2002). Zij houdt toezicht op de rechtmatigheid van de uitvoering van deze wet en de Wet veiligheidsonderzoeken (Wvo). De commissie is een onafhankelijk toezichtsorgaan, dat voor de uitvoering van haar wettelijke taak beschikt over verregaande bevoegdheden. Zo heeft de Commissie toegang tot alle relevante informatie van de AIVD en de MIVD en kan zij alle medewerkers van de diensten horen. De Commissie heeft een eigen website.