Consumentenautoriteit heeft zijn plek verworven

De Consumentenautoriteit heeft laten zien dat ze tanden heeft en er is veel ondernomen om de consument te ondersteunen. Dat zei staatssecretaris Heemkerk donderdag 16 april bij het in ontvangst nemen van het jaarverslag van de consumentenwaakhond in Den Haag.

Extra garanties

De staatssecretaris bracht tijdens de presentatie onder meer de extra garantie onder de aandacht die consumenten kunnen kopen bij bijvoorbeeld elektronicaproducten.

De consumentenautoriteit heeft onderzoek gedaan naar extra garanties in de elektronicabranche bij zes ondernemingen met samen ruim 180 vestingen. Hieruit blijkt dat de consument niet altijd volledig en juist geïnformeerd wordt, over wat de bijgekochte garantie biedt bovenop de wettelijke rechten die de consument al heeft. In 2007 en 2008 hebben de elektronicaketens voor 36 miljoen euro aan extra garanties verkocht.

Gebakken lucht

´We hebben in Nederland geen vaste garantietermijn, maar een termijn die afhangt van de levensduur van het product. Iedere consument heeft zo recht op een deugdelijk product. Bijkopen van garanties is in de meeste gevallen niet nodig. In feite koop je dan gebakken lucht´, aldus Heemkerk.