Gemeenten moeten actiever alcoholbeleid voeren

alcohol

Als gemeenten volgend jaar bij wijze van experiment de grens voor de verkoop van alcohol kunnen optrekken van 16 naar 18 jaar, zal minister Ter Horst ze daar actief op wijzen. Om te voorkomen dat 16- en 17-jarige jongeren hun alcohol gaan halen in een naburige gemeente waar een ander regime geldt, zou het verstandig zijn als gemeenten in regionaal verband hun alcoholbeleid vaststellen.

Dat zei Ter Horst in een overleg met de Tweede Kamer. Gemeenten kunnen halverwege volgend jaar experimenteren met de hogere leeftijdsgrens als de Tweede en de Eerste Kamer akkoord gaan met een wijziging van de Drank- en Horecawet.

Sommige gemeenten voeren al een actief beleid om het gebruik van alcohol door jongeren te voorkomen of te verminderen. Maar ze doen dat nog lang niet allemaal, en het kabinet vindt dat alle gemeenten zulk beleid zouden moeten voeren. Ter Horst ziet niets in een 'zwarte lijst' met gemeenten die er nog te weinig aan doen. Wel zou het alcoholbeleid van gemeenten onderdeel kunnen uitmaken van een vergelijkende website als www.waarstaatjegemeente.nl, een site waar gemeenten hun prestaties met elkaar vergelijken om van elkaar te leren. Minister Klink (VWS) werkt aan een wet waarin staat dat gemeenten een gezondheidsplan moeten maken. Hij deelde de suggestie van Ter Horst dat de gemeenten in zo'n plan ook de aanpak van drankmisbruik opnemen.

Het kabinet en de Tweede Kamer vragen van de gemeenten een actievere aanpak van alcoholgebruik door jongeren in zogenoemde hokken en keten. Commerciële hokken en keten moeten sowieso gesloten worden. Over privé-schuren waar jongeren bij elkaar komen, sluiten sommige gemeenten al convenanten. Daarin kunnen bijvoorbeeld afspraken staan over brandveiligheid, het niet gebruiken van alcohol onder de 16 jaar, alcoholvoorlichting en toezicht door ouders.

Na de geplande wetswijziging volgend jaar gaat het toezicht op de Drank- en Horecawet over van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) naar de gemeenten. Naar verwachting wordt het toezicht op de verkoop van alcohol aan jongeren daarmee intensiever. De burgemeester kan dan boetes opleggen aan supermarkten, slijters en andere verkopers als zij het verbod op het verkopen van alcohol aan jongeren overtreden. Als een supermarkt voor de derde keer betrapt wordt op overtreding, kan de burgemeester zelfs tijdelijk een compleet verbod voor de verkoop van alcohol aan die supermarkt opleggen. Dan verdwijnt tijdelijk alle bier, wijn, sherry en mixdrank uit de schappen.

Andere onderdelen van het wetsvoorstel (dat nu voor advies bij de Raad van State ligt) zullen zijn:

  • De mogelijkheid voor gemeenten om prijsacties en sluitingstijden te reguleren en daarbij leeftijdsgrenzen te stellen (bijvoorbeeld nachtcafés alleen voor 18-plussers).
  • Jongeren onder de 16 jaar die alcoholhoudende drank op de openbare weg bij zich hebben, worden zélf strafbaar.
  • Gemeenten worden verplicht regels op te stellen over de verkoop van alcohol voor paracommerciële instellingen als sportverenigingen en culturele centra. Op dit moment heeft niet iedere gemeente zulke regels.
  • Vereenvoudiging van het vergunningstelsel, waardoor vergunninghouders minder vaak een nieuwe vergunning hoeven aan te vragen. Ook kunnen leidinggevenden sneller en makkelijker aan het werk in horeca en slijterijen.